Напусна ни творецът на надеждата Валери Петров

На 27 август, след два инсулта, почина акад. Валери Петров – най-добрият преводач на Шекспир, поет, сценаристВалери Петров и драматург.  Роденият на 22 април 1920 г. творец ни напусна на 94-годишна възраст.

Валери Петров ни остави огромно наследство, което започва да трупа още когато е на 15 години – тогава издава първата си поема „Птици към север“.

Познаваме го като великолепен майстор на словото, но малцина знаят, че той е лекар по образование. След Втората световна война е работел в болницата към Рилския манастир. Съдбата му обаче е била да лекува душите вместо телата.

Има издадени 13 книги с лично творчество – стихове, пиеси, пътеписи, приказки. Превежда комедиите и трагедиите на Шекспир, „Фауст“ на Гьоте, стиховете на мексиканската поетеса от 17 век Сор Хуана Инес де ла Крус, романи на Виктор Юго и стихове на Шандор Петьофи. Бил е драматург и сценарист на театрални и филмови постановки. Има десетки награди, последната от които е медал от Съюза на българските писатели през тази година.

„Надявам се, че ще преодолееме трудностите. Как точно, не мога да кажа. Не съм нито икономист, нито политик, но съм човек на надеждата. Не може да сме свидетели на краха на една нация. Няма да стане тая работа“, казваше той.

Валери Петров написа за „Сбогом“ и стиха:

Оптимистично

… Да завършим, читателю,

на по-весела нота:

Мерси за търпението

и ура за живота!

Leave a Comment