Средният добив на пшеница в Германия чупи рекорди – 801 кг/дка

Агенцията по мониторинг към ЕК отчита отлична реколта в целия Европейски съюз
пшеницаСредният добив от мека пшеница в Германия се оценява от експертите на MARS (Croup Monitoring Agency) през август на 8,01 тона от хектар. Това е с 3,5% над оценката от предишния месец (7,76 т/ха) и дори надминава добивите от рекордната 2013 година, когато те са възлизали на 8 тона от хектар. Средната оценка за последните пет години е за добиви от 7,48 тона от хектар.
С почти 6% е повишена оценката за средните добиви при немския зимния ечемик през август до 7,16 тона от хектар спрямо предходната оценка от 6,74 тона от хектар. За сравнение през 2013 година средните добиви са възлизали на 6,93 тона от хектар, докато тези  за последните пет години възлизат на 6,56 тона от хектар. По отношение на добивите при летния ечемик, експертите повишиха прогнозата си за Германия от 5,23 на 5,42 тона от хектар.
И при царевицата средните добиви на Германия към момента се оценяват на 10,47 тона от хектар спрямо 9,75 тона от хектар в последната оценка. Ако очакванията се реализират, то добивите ще са с 18,5% над миналогодишните, които са възлизали на 8,8 млн.тона.
Очакванията от рапица в държавата, считана за икономическия двигател на ЕС, бяха повишени незначително от 4,17 на 4,20 тона от хектар. Те са с над 11% над средния показател за последните пет години от 3,77 тона от хектар.
По-добра реколта в целия Европейски съюз
Последният доклад на агенцията по мониторинг – Croup Monitoring Agency (MARS)  към ЕК потвърждава очакванията на анализатори и експерти за изключително високи добиви при основните зърнени и маслодайни култури в целия ЕС. Това пише в анализ специализираният портал agrarheute.com. Това важи особено за добивите при зимната пшеница, зимния ечемик и рапицата. При царевицата също се очакват високи добиви и в потвърждение на това идват и последните данни на експертите, според които добивите през текущата маркетингова година ще са с 12% по-високи в сравнение с тези през миналата кампания и с над 11% по-добри в сравнение със средния петгодишен показател. Прекъсване на кампанията напоследък се наблюдаваше на обширни територии между Южна Франция и Румъния заради падналите валежи.
Условията на растеж на летните култури и най-вече на царевицата в повечето страни на Европа остават много добри. По-лоши добиви към днешна дата спрямо аналогичния период на миналата година се очакват при летния ечемик (заради Испания) и при твърдата пшеница.
Актуалните котировки на международните борси можете да видите ТУК

Leave a Comment