50-годишният Вагоно-ремонтен завод – Карлово пак не работи и частично се продава

Длъжникът и кредиторът е един и същ – регистрирана в Малта фирма, както и Иван и Павел Златинови

Централата на Вагоно-ремонтния завод – Карлово (ВРЗ) е обявена на публична продан от пловдивски частен съдебен изпълнител. Старата сграда на завода, който би трябвало тържествено да отпразнува тази година 50-годишнината си, е с начална цена от 150 000 лева. И досега именно тази постройка фигурира в контактите, посочени в интернет-страницата на дружеството – на ул. „Теофан Райков“№2 в Карлово.

За последно в завода са произвеждали цистерни за горива

За последно в завода са произвеждали цистерни за горива

Ясен сигнал, че във ВРЗ – Карлово ситуацията е тежка, даде протестът на работниците през септември 2013. Тогава се разбра, че от 2010 г. насам те са получавали 60% от заплатите си. Куриозна е последната публикувана новина в сайта на дружеството от август 2013 г. за изпълнен проект с европейско финансиране за „Безопасен труд“. През 2013 г. в завода са работели 60 човека, от 210 някога.

От месец май тази година ВРЗ – Карлово не работи. На служителите е съобщено, че спирането е временно и че отново ще се върнат на работните места. Повечето от тях, ако не всички, имат да получават неизплатени възнаграждения.

Според обявата на частния съдебен изпълнител върху дружеството тежат множество възбрани и договорни ипотеки.

ВРЗ – Карлово е приватизиран през 1999 г. Според Търговския регистър мажоритарен собственик е регистрираната в Малта фирма „Джомоба холдинг лимитид“. Дребни акционери в нея са братята (?) Павел Ил. Златинов и Иван Ил. Златинов, които държат под 2%. „Джомоба“ пък е обща собственост на други две регистрирани в чужбина фирми – „Лонатекс ентерпрайсис лимитид“ и „Комбината Инкорпорейшън“. Златинови са в Съвета на директорите на ВРЗ – Карлово.

Двамата обаче стоят и зад фирмата, която е най-вероятният продавач на административната сграда на карловския завод –  „Сплавкомерс“АД. До 2013 г. основен акционер на „Сплавкомерс“АД е „Макметал“АД – дружество, което държи силни позиции в рециклиращия бизнес. А зад „Макметал“ отново е малтийската „Джомоба холдинг лимитид“ с дребните акционери Иван и Павел Златинови. И там те са в Съвета на директорите.

До 2003 г., когато бе убит Илия Павлов, „Сплавкомерс“ е била в бизнес кръга на „Мултигруп“ и според тогавашни публикации е изнесла  металните отпадъци от „Кремиковци“ с баснословна печалба. Статия от архива на в. „Пари“ пък разкрива, че Иван и Павел Златинови са закупили дружеството през същата година, когато „империята Мултигруп“ започна да се разпада.

Протестът на работниците от ВРД - Карлово през септември 2013 г.

Протестът на работниците от ВРД – Карлово през септември 2013 г.

Според последните данни в Търговския регистър основният акционер на „Сплавкомерс“ е сменен. Вече не е „Макметал“, а  „ВЕИ-Пирин“ЕООД. Зад него стои „Евро стийл тренд“ЕООД  – дружество, създадено през пролетта на 2014 г. с едноличен собственик Петър Чакърдъков. Оказва се, че точно той трябва да осребри стария Вагоно-ремонтен завод – Карлово.

Защото според договор от 22 юли 2008 г. между ВРЗ – Карлово и „Сплавкомерс“АД, заводът е получил заем от 8 млн. лв. С анекс от 1 януари 2009 г. дългът е увеличен с още 1 милион. С договор за цесия от февруари 2012 г. „Сплавкомерс“ прехвърля на „Джомоба холдинг“ 1.5 млн. лв. от заема за една година. Оценителна тройна експертиза на вещи лица, извършена през 2012 г., показва, че Вагоно-ремонтният завод дължи на „Сплавкомерс“ над 6.4 млн. лв., а други 1.5 млн. – на „Джомоба“. Според вещите лица общите задължения на завода са малко над 8.5 млн. лв.

В Търговския регистър не са публикувани от години финансовите отчети на ВРЗ – Карлово, за да се види дали дружеството е работело на печалба или на загуба. Известно е обаче, че в последните години там са се произвеждали цистерни за горива. През 2008-2010 г.  е било изградено ново производствено хале с изцяло ново и съвременно оборудване.

Дали производствената база на завода ще бъде продадена и дали няма да отиде за скрап и рециклиране, или пък произвдството ще се възроди, това тепърва ще се види. Засега съдебният изпълнител е обявил административната сграда за продан. Тъй като заводът преди приватизацията е бил част от БДЖ, постройката е в железничарски стил – жълта, стара, кацнала до релсите.

От АгроПловдив потърсихме за допълнителна информация последния изпълнителен директор на ВРЗ – Карлово Нано Дончев. Служителка от другата страна на телефона съобщи, че Дончев не е на работа и разговор с него не може да се проведе. Потърсихме също така и Иван и Павел Златинови на софийски телефон, предоставен от Карлово. Оттам предадоха, че ще съобщят за проявения интерес. До момента на публикуването обаче никой не се свърза с нас, въпреки че задържахме текста повече от 5 часа, за да отразим коментара на управата на завода. 

Leave a Comment