31 август: Пътят на харизматичния Ричърд Гиър

Днес актьорът будист става на 65

Днес актьорът будист Ричърд Гиър става на 65 г. Той има лека стъпка, необятен чар, талант и незабравими роли.

Роден на 31 август 1949 г. във Филаделфия, Пенсилвания, актьорът Ричард Гиър добива популярност с филмиРичард Гиър - младкато „Американско жиголо“, „Офицер и джентълмен“ и „Хубава жена“. Той израства в голямо семейство с три сестри и един брат. Музикално дете, Гиър става доста добър в свиренето на тромпет, а също и пише музика за постановки.

След като се завършва гимназия през 1967 г., Гиър учи философия в Университета в Масачузетс със стипендия. Той прекъсва след две години, за да последва интереса си към театъра. В началото на 70-те години Гиър печели ролята на Дани Зуко в мюзикъла „Брилянтин“ в Лондон.

Актьорът прави своя пробив на големия екран през 1977 г. с драматичния трилър „Не съм там“, с участието на Даян Кийтън. На следващата година Гиър получава главната роля в епичния филм на Терънс Малик „Небесни дни“.

Чаровният актьор става особено известен през 80-те години. През 1980 г., той изиграва култовата си роля във филма „Американско жиголо“. Две години по-късно, той играе в „Офицер и джентълмен“ заедно Дебра Уингър. Актьорът се превъплъщава в проблемен военен новобранец, който се забърква с местно момиче в близост до тренировъчния си лагер. Драмата се оказа бокс-офис хит.

През 1990 г. Гиър се радва на нова вълна от успех с романтичната комедия „Хубава жена“. Филмът проследяваРичърд Гиър - средна възраст невероятната любовна история между проститутка, изиграна от Джулия Робъртс, и нейния клиент. Той също така показа, че е способен да се справи и с по-тежки роли, като играе корумпирано ченге във „Вътрешни афери“( 1990) и адвокат в „Първичен страх“ (1996). През 1999 г. се снима в „Булката беглец“, където отново си партнира с Джулия Робъртс.

Заради неговите харизма, чар и добър външен вид, списание People обявява актьора за „Sexiest Man Alive“ през 1999 г. През 2002 г. Гиър се завръща към музикалните си театрални корени с филмовата адаптация на бродуейския хит „Чикаго“. Той печели Златен Глобус и е номиниран за Оскар за изпълнението си.

През цялата си кариера, Гиър посвещава голяма част от времето си на социални и политически каузи. Актьорът е дългогодишнен будист  и поддръжник на Далай Лама,а също така е и председател на борда на директорите на Международната кампания за Тибет от 1995 г. По-късно той създава фондация Гиър , за да помогне спонсорирането на човешки права в Тибет и да подкрепи Далай Лама. Заради активното му участие в борбата за независимостта на Тибет, Гиър има забрана за влизане в Китай. Той също така подкрепя благотворителни организации за помогнане на тези, които страдат от СПИН, особено в Индия.

Ричард Гиър - възрастенПрез последните години Гиър разделя времето си между своята социална активност и актьорската си игра. Той все още търси интересни роли, които да изиграе на големия екран. Участва  в „Измамата“ (2006) в ролята на скандалния писател Клифърд Ървинг, който измамва света, че е написал биографията на известния усамотен бизнес магнат Хауърд Хюз през 1970. На следващата година Гиър се появява в „Не съм там“ – експериментален филм за музикалната легенда Боб Дилън. Той се събира отново с Diane Lane, с която си партнира в „Изневяра“,  в романтичната драма „Нощи в Роданте“ (2008).

През 2009 г. Гиър си партнира с Хилари Суонк в „Амелия“ – биографичен филм за революционния пилот Амелия Еърхарт. Докато този филм се оказва критично и търговско разочарование, той печели възторжена критика за една от следващите си роли. През 2012 г. се снима в „Арбитраж“ със Сюзън Сарандън и зашеметяващатото му изпълнение му печели номинация за Златен глобус.

Гиър е женен за модела Синди Крауфорд от 1991 г. до 1995 г.

През 2002 г. Гиър сключва брак с актрисата Кери Лоуъл, с която имат син. Двойката живее заедно в Бедфорд, Ню Йорк, в продължение на много години. Там те също така са и съсобственици на Bedford Post Inn заеднос Ръсел Ернандес. През септември 2013 г., Гиър и Лоуъл обявяват, че се разделят.

Leave a Comment