Колко повече ще плащат земеделските производители при 420 лв. данъчен доход

Фермерите ще трябва да внасят месечно 108 или 123 лева според избрания процент ДОО за осигуровки и здраве, вместо досегашните 62 или 70 лева
НАП в Пловдив

НАП-Пловдив

Когато на хоризонта се появят лоши новини, за беда те най-често се оказват истина. Затова нищо чудно предложението на НАП да се вдигне данъчноосигурителната база на доходите на земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лева, да се приеме.

От миналата година насам финансовите министри (трима дотук) се оплакват от неизпълнение на плана на бюджетните приходи. Тази година ситуацията е още по-тежка заради нереалистичния бюджет, направен от кабинета Орешарски. При него приходната част бе завишена прекалено оптимистично на фона на трагично нестабилната политическа и икономическа обстановка у нас. В добавка на това, преди да да се разпусне парламента депутатите актуализираха бюджета на Националната здравноосигурителна каса, като го увеличиха с 225 милиона. Това доведе до орязване на портфейлите на министерствата и други институции. Миналата седмица например земеделският министър Васил Грудев се оплака, че бюджетът на МЗХ е бил намален с 9 на сто и агроминистерството вече е с 60 млн. лв. дефицит.

Как биха се променили плащанията, които земеделските и тютюнопроизводителите превеждат към НАП? АгроПловдив се зае да направи изчисленията.

При 240 лева фиксирани доходи за хората от земеделския бранш, внасянето на данък обществено осигуряване (ДОО) и здравна вноска струват на фермерите годишно 743.04 лв., в случай, че плащат 17.8% ДОО. Ако те са избрали пълно осигуряване, което е 21.3%, годишните им разходи са 843.84 лв. Казано по друг начин, ако досега месечно са внасяли 61.9 лева, при вдигане на дохода те трябва да плащат 108.4 лева.

Ако данъчната база на доходите им бъде увеличена на 420 лева, то съответно ще се увеличат и вноските по ДОО и за здраве. При ДОО 17.8 на сто, фермерите трябва да внасят годишно за осигуровки и по здравна каса 1300.32 лева. А това е с 557.28 лева повече.

При ДОО 21.3%, сумата за плащане става 1476.7 лева, или с 633 лева повече. Сметнато по месеци, увеличението е от 89.46 лева на 123.06 лева.

 

И в двата случая фермерите трябва да заделят 75% повече за осигуровки и здраве.

На фона на болната здравна система у нас, при която човек прибягва до лекарска или болнична помощ само в много краен случай, и на фона на размера на пенсиите, които осигуряват мизерни старини, подобно искане се посреща на нож от земеделските производители. Особено, когато е поднесено през тази изключително неблагоприятна за земеделието година.

Leave a Comment