Пазарната подкрепа на ЕС – да минеш с трактор върху чушките!

Автор: Надя Петрова 

Надя ПетроваМоже да е много зряло икономическо решение, но унищожаването на продукцията като пазарна подкрепа на Европейския съюз заради руското ембарго изглежда безумно. А условието звучи още по-идиотски: преди да минеш с трактора върху доматите, краставиците, чушките и т.н., трябва да се увериш – себе си и институциите, че стоката, която си отгледал е идеална. Опазил си я от болести и вредители, торил си я, поливал си я, отстранил си плевелите. Ха! Как да се вмести в ума тази гениална мярка!

Значи, няма пазарна подкрепа заради маните, молците, струпясването и други…. За цялата армия от болести и неприятели, която обяви война на земеделието ни тази година. Но, ако си ги надвил с много средства и зор, и най-после си успял да докараш до беритба читава реколта, ЕС ще ти плати да я унищожиш. И то в година, в която броят на гладуващите сигурно не е никак малък. Особено в България.

Не е посочена и възможност преди да се загроби продукцията, фермерът да обяви на околните села отворен ден, в който всеки да може да си набере даром чушки и домати, или ябълки под надзора на кмета, например. Това не е ли благотворителност? Защо можеш да даряваш плодове и зеленчуци на затворниците, а на селяните да не можеш? А, да. Защото ако подаряваш, ще бутнеш цената по пазарите. И все пак, как да унищожиш нещо, над което си се трепал цяло лято…

Земеделският министър предупреди, че фермерите не трябва да се бавят със заявленията, за да може все пак протест с доматиБългария да получи някакви компенсации от ЕС. Да, но ако в следващите две седмици производителят изтегля от пазара стоката, той не може да я предостави на най-големия консуматор – училищата, защото учебната година се открива на 15 септември. Като възможности му остават детските градини, старческите домове, болниците и затворите. Нима там ще започнат да правят лютеници, за да не хвърлят бързо развалящите се зеленчуци?

Съвсем друг е въпросът за обезщетенията, които земеделците ще получат, ако влязат в схемата на ЕС. Те са наистина мизерни. В момента например ябълките вървят на едно 1-1.30 лева, а подкрепата при унищожаването им ще е по-малко от 26 стотинки. При даряването им цената ще е 33. Горе-долу толкова сигурно струва надницата за брането.

Дали пък в земеделското министерство не са определили размера на помощта по фактурите, на които се внасят полските домати, гръцките праскови и грозде и т.н.? Ако унищожим нашата стока, ще покажем какво се казва европейска солидарност в най-дълбокия смисъл на понятието.

Свързани публикации: Най-високи компенсации за изтеглените земеделски продукти, които се дарят

 

 

5 Comments

 1. Елена казва:

  Поздравления за този коментар! Удря право в раната. Покрай световната финансова и дългова криза ЕС доказа, че не й пука за нито един европеец. Наля милиарди, за да спаси една шепа банкстери, раздавали на корем кредити на държавите, за да размножават милиардите си. Как бързо взеха решенията си в тази насока! И колко бавно, с колко условности и често – без реална полза, решават да помогнат на пострадали от бедствия, на гладуващи – при това повсеместно изхвърляне на храна в Европа. Няма бъдеще никой социален проект, който не зачита хората за нищо. Това важи и в пълна сила и за ЕС.

  • Мартин Иванов казва:

   Така е, но небива да се забравя, че шепата бизнес гангстери имат доста силно лоби. А зад бедните и пострадалите от бедствия например не стои никой. Доказателства имаме достатъчно.

 2. гражданин казва:

  Пази боже от такава подкрепа.Защо не осреднят сумите и не ги раздадат на декар нали е подкрепа за всички фермери в ЕС! Или просто не искат да помагат, или са правят, че нищо не разбират и най страшното наистина да не знаят какво правят.

 3. Мартин Иванов казва:

  Предполагам германските и френските фермери може и да са доволни, ако ги накарат да си унищожат подукцията, но не и нашите.Тези в Брюксел си живеят един техен бюрократичен животец, и едва ли са стъпвали някога на поле че да знаят какво е това източен молец, или тута абсолута например. А на селяните няма как поне у нас да се направят дарения. Тогава ще се надигне мафията от прекупвачи, които изкупуват продукцията им на безценица, за да стигне до потребителите на десетократно по-висока цена.

Leave a Comment