1 септември: Как срамежливият борец Глория Естефан стигна до върха

Темпераментната кубинка, която става днес на 57 г., може да се похвали с вечни хитове и издадени книги

Кубинската певица Глория Естефан, чиято съдба е пълна с превратности, става днес на 57 години.

Глория ЕстефанПевицата е родена под името Глория Фахардо на 1 септември 1957 г. в Хавана, Куба. Баща ѝ, Хосе Мануел Фахардо, е военен и бодигард на диктатора Фулхенсио Батиста. Като малкa Глория бяга от Куба  заедно със семейството си, когато комунистическият диктатор Фидел Кастро идва на власт По-късно баща ѝ се присъединява към американската армия и служи две години във Виетнам.

Като дете Глория обича да пише поезия и въпреки че взима уроци по китара, тя ги намира за досадни. Естефан няма представа, че някой ден ще се превърне в известна музикална звезда, но музиката играе много важна роля тийнейджърските ѝ години.

Глория ЕстефанСлед завръщането на баща ѝ от Виетнам, той е диагностициран с множествена склероза. За да издържа семейството, през по-голямата част от времето майка ѝ работи, а младата Глория е оставена да се грижи за баща си и по-малката си сестра. Тя няма социален живот и тъй като усеща тежестта на отговорностите си, използва музиката като бягство от реалността.

През 1975 г. Глория се запознава с кийбордиста Емилио Естефан, който също така ръководи банда, наречена Miami Latin Boys. Те свирят популярна латино музика, но тъй като нямат водещ вокалист, членовете на групата се редуват да пеят. Общ приятел моли Емилио да посъветва Глория и някои приятели как да организират група за специално събитие. Емилио чува Глория да пее и когато отново я среща на сватба, на която свирят Miami Latin Boys, той я запознава с бандата. Няколко седмици по-късно Емилио кани девойката да стане вокалист на групата и тя приема.

Година и половина след като Глория се присъединява към бандата, която се преименувана на Miami Sound Machine, те записват първия си албум. Въпреки че певицата е малко пълничка и много срамежлив, когато става член на групата, тя отслаба със строга тренировъчна програма и работи да преодолее естествената си сдържаност.

Професионалните отношения между Емилио иГлория преминават в интимни и през септември 1978 г., те се женят, а две години по-късно се ражда синът им Наиб.

До началото на 1980 г. групата подписва договор с Discos CBS International. Между 1981 г. и 1983 г. Miami Sound Machine записва четири испаноезични албума, съставени от балади, диско, поп и самба. Бандата преуспява в испаноезичните страни, но не се радва на голямо признание в Съединените щати.

Първият хит на състава в Северна Америка е от първия им англоезичен албум – Eyes of Innocence. Диско сингълът „Dr. Beat“ стига до върха на европейските танцови класации. Популярността му вдъхновява членовете на групата да пишат песни на английски език. През 1986 г. „Primitive Love” – първият албум на бандата изцяло на английски език, стартира поредица от хитови сингали.

Постепенно Естефан се превърща в звездна атракция и бандата започва да се представя като  Gloria Estefan andГлория ЕстефанMiami Sound Machine или понякога просто като Gloria Estefan. Някои коментатори на популярната музикална сцена наричат Естефан „скромна латиноамериканска версия на Мадона“.

Въпреки популярността на групата с англоговорящите слушатели, Естефан не забравя корените си и винаги има испаноезикови проекти в творчеството си.

Докато пътуват заедно на 20 март, 1990, автобусът на бандата се блъска в трактор с ремарке на заснежена магистрала. Наиб претърпява фрактура на рамото, Емилио получава леки наранявания по главата и ръцете, а Глория има счупен прешлен на гърба. В четиричасова операция няколко дни по-късно, хирурзите реконструират гръбнака на Естефан като имплантират стоманени парченца. С малка надежда за пълно възстановяване, Естефан се оттегля в дома си на Star Island, близо до Маями, за да започне дългото си възстановяване.

Благодарение на обстойна физиотерапия, твърда решителност и подкрепата на семейството и феновете ѝ, борбената певица прави това, което мнозина смятат за чудотворно завръщане. Тя маркира завръщането си с появата си на Американските музикални награди през януари 1991 г. и в началото на март започва едногодишно турне, за да промотира новия си албум  „Into the Light“. През следващите четири години Глория издадава четири албума и предприема световно турне. Стиловете на албумите се разпростират от латино до поп. През 1998 г. Глория продължава да комбинира поп, денс и латино ритми в 12-я си албум „gloria!“.

През последните години, Естефан намира и друг отдушник за творческите си таланти – талантливата певица написва две книги с картинки за деца.

На 18 септември 2007 г., певицата представи албума  90 Millas – признание към музиката на родната си Куба, който включва дует с музиканта Карлос Сантана.

Leave a Comment