Изобретиха велосипед …, който не може да бъде откраднат

Кошмарът на велосипедистите, включително и моят, е на път да свърши. Или поне така пише велосипед, който не може да бъде откраднатгерманското издание „Билд”, което ме зарадва с новината, че чилийска компания е пуснала прототип на велосипед… който не може да бъде откраднат. Подобно на мен, и на Андрес  се случило на два пъти да му свият колелото. Ето защо той искал да направи нещо, с което да помогне и на останалите жертви на кражби.
Това споделя инженерът на компанията Хуан Хосе Монсалве за един от служителите си, на когото му хрумнала идеята. Принципът е прост. Самото колело ще служи за ключ. Просто се бута седалката и с нея се застопорява велосипеда. За сега идеята все още не е патентована. До осем месеца се очаква да започне производството на първите модели велосипеди, като постепенно те ще се разширяват.
Адолфо Ибанес, студент от университета в чилийската столица Сантяго е убеден, че идеята е чудесна, и ще улесни живота на всички велосипедисти.
Според изданието само в Берлин през минлата година са били откраднати 26 500 колелета, като едва 4% от кражбите биват разкрити от полицията. Не е ясно какъв е броят на откраднатите велосипеди у нас, а тай-вероятно процентът на разкритите кражби на колелета не надминава 1.
Предстои да видим, дали някой изобретателен нашенец не би измислил все пак начин да свие подобно колело и така да стъжни живота не само на българските велосипедисти.
Автор: Мартин Иванов (по материали от интернет)

Leave a Comment