Фуражната пшеница в Европа поскъпва, хлебната пое надолу

Автор: Мартин Иванов

Прогнозите за реколтата от пшеница държат цените под натиск

международни борсиВ началото на септември цените на пшеницата отново се намират под натиск, след като регистрираха известно повишение заради задълбочаването на конфликта в Източна Украйна. Това пише порталът agrarheute.com. Основната причина са прогнозите за добивите в повечето производствени райони на света. Страховете у анализатори и участници на пазара от това, че политическата криза в региона все повече ще окаже отражение върху експорта на основните страни замесени в конфликта – Русия и Украйна (и очакванията за много добри зърнени реколти в двете страни), остават. Заради последното повишение на прогнозите за добивите при зърното на международния съвет по зърното (IGC) и високите оценки на ЕК в последния работен ден на миналия месец, цените на пшеницата на големите стокови борси отново тръгнаха надолу. Експертите от германското министерство на земеделието също повишиха оценките си за добивите от пшеница в глобален мащаб.

По-добри реколти в Европа, Русия и Китай

От Международния съвет по зърното повишиха оценката си за глобалните добиви от пшеница с 11 млн. тона, и така тя ще достигне нова рекордна стойност. За подобно повишение допринесоха положителните корекции на прогнозите за добивите в ЕС, Русия и Китай. В същото време експертите съобщават за силно увеличение в предлагането на пазара на фуражна пшеница, или такава с по-лошо качество. Това води до натиск на цените и засилване на конкуренцията на пазара заради и без това голямото предлагане на царевица в момента. Потреблението на фуражна пшеница бележи нов силен ръст и е далеч над нивата от миналата година. Въпреки новото рекордно високо потребление на фуражна пшеница от 195 млн. тона, което представлява 28% от потреблението на зърно в глобален мащаб, запасите също се увеличават. По оценка на специалистите от Международния съвет по зърното цените на пшеницата продължават да се намират под натиск заради голямото предлагане и доброто снабдяване на пазара. Настроенията на пазара не може да промени дори кризата в Черноморския басейн.

Цените на пшеницата в Европа тръгнаха надолу

След известното повишение на цените на пшеницата в началото на миналата седмица заради конфликта в Украйна, в нейния край европейските котировки на основната зърнена култура отново тръгнаха надолу. В петък котировките на ноемврийските фючърси в Париж се продаваха при цена от 174.25 евро за тон, което бе с 25 цента под стойността им от предишния ден и със 70 цента под стойността им от преди седмица по същото време (176,50 евро за тон). Контрактите на фуражната пшеница на борсата в Лондон по същото време се търгуваха при цена от 153 евро за тон, което е с 80 цента повече в сравнение с цената им преди седмица. Заради това, че днес е неработен ден в САЩ, борсата в Чикаго остана затворена и анализаторите не очакват големи промени на пазара в Европа.

Оценки на Международния съвет по зърното за реколтата от пшеница през 2014/15 г. в някои от най-важните производствени региони в млн. т

регион 2013/14 2014/15
В света 712,5 713,4
ЕС 143,1 150,8
Русия 52,1 60
Украйна 22,3 21,5
Казахстан 13,9 14
Китай 121,9 125
САЩ 58 55
Индия 25,2 20,3

Международните котировки на основните аграрни стоки може да видите ТУК

 

 

 

Leave a Comment