Европарламентът гласува ключови за България промени в Общата селскостопанска политика

За малките фермери – допълнителни 1500 евро, за големите – до 300 000

Европейският парламент прие обсъжданите в земеделската комисия промени за периода 2014-2020 г., които са ключови

Мария Габриел

Мария Габриел

за България.  Новата Обща селскостопанска политика позволява директни субсидии за животновъди, които не притежават по-голяма част от земята, която ползват. Техните помощи ще са съобразени с производството им, съобщи българският евродепутат Мария Габриел.

15% преразпределение

Ще се запази възможността страните-членки да предоставят до 15% от националния пакет директни плащания на сектори, които са със икономическа, социална и екологична насоченост. В следствие на това решение, България ще може вече да субсидира тютюнопроизводителите, овощарите, зеленчукопроизводителите, отглеждането на маслодайни растения и животновъдството.

Увеличени директни плащания

Националните пакети за директните плащания ще бъдат адаптирани, така че за държавите-членки с настоящо равнище от директни плащания на хектар под 70% от средната стойност за ЕС, увеличаването ще е с 30%. Тези, чиито субсидии са между 70 и 80% от средната стойност, ще получат увеличаване с 25%, а за  държави с помощи повече от 80% от средното , ръстът ще е 10%.

Европарламента  гласува и предложението на Комисията по земеделие за по-голяма гъвкавост между стълбовете . 10 процента от средствата от Втори стълб ще могат да се прехвърлят към Първи и 15% от Първи ще могат да се прехвърлят към Втори.

Депутатите приеха също поправката, предложена от Мария Габриел от ГЕРБ относно пчеларския сектор. Според нея субсидиите ще се плащат вече не за кошер, а за пчелно семейство.

Нова формула за пчеларите

„Убедена съм, че с гласуването на това предложение българските пчелари бяха справедливо защитени. По този начин българският мед вече ще може успешно да се конкурира на европейския пазар, а усилията на българските производители ще бъдат справедливо възнаградени“, коментира Мария Габриел от ГЕРБ.

Европейският парламент очаквано  потвърди тавана на директните плащания  да е 300 хиляди евро.

Малките фермери ще бъдат подпомагани по решение на държавите-членки, като единичната сума за подкрепа се увеличава до 1500 евро.

Правата на засаждане на лозя се запазват до 2030 г.,  е другото гласувано решение на евродепутатите.

Схема за отглежданите видове във фермите

Озеленяването  вече ще се извършва при по-гъвкави условия. Диверсификацията на културите определя при обработваема земя от 10 до 30 хектара да има най-малко две различни култури, като нито едната не трябва да покрива повече от 80% от площта.

При повече от 30 хектара видовете ще са минимум три, като основната не покрива повече от 75%, а двете основни заедно – не повече от 95% от площта.

Промяна ще има и при приоритетните екологични площи, които ще важат за стопанства над 10 хектара и ще бъдат 3% от площта до 2016 г., 5% от 2016 г., след което въз основа на анализ на ЕК могат да бъдат увеличени до 7% за 2018 г.

Преговорите  за окончателното споразумение с държавите-членки относно новата Обща селскостопанска политика трябва да започнат в края на месец март.

Leave a Comment