Производители на пипер и оранжерийни зеленчуци със сигурност ще се възползват от европейските компенсации

Фермери предвиждат масово унищожаване на реколтата от плодове и зеленчуци, тъй като социалните, детски, болнични и наказателни заведения могат да поемат малко
Производителите на пипер
Георги Василев и Георги Везев преговарят

Георги Василев (вляво) – „Български пипери“

със сигурност ще се възползват от европейските компенсации заради забраната на Русия за внос на аграрна продукция от ЕС. Това заяви председателят на асоциация „Български пипери“ Георги Василев. 

Предвидената помощ за сладките пипери е 444 евро/тон (0.89 лв./кг), ако са предадени благотворително на детски или учебни заведения, социални домове, болници или затвори. В случай, че са унищожени на полето размерът на компенсацията е 300 евро/тон (0.585 лв./кг). „В момента продаваме първо качество капия за 0.60 лева/килограм, а се очаква цената да падне още“, обясни Василев. Той добави, че голяма част от производителите на пипер ще пристъпят към унищожаване на продукцията, тъй като едва ли социалните, детски и болнични заведения ще успеят да поемат реколтата, която ще се компенсира.

Оранжерийни производители

също ще подадат заявления да бъдат включени в компенсаторната схема. „Складовете са пълни с краставици,

Пламен Димитров – БАПОП

Пламен Димитров – БАПОП

скоро ще е готова и продукцията от домати“, обясни председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Пламен Димитров„Двама големи оранжерийни производители имат сключени договори за износ на 2000-3000 тона краставици в Русия. Какво ще правят с тези количества? Ако ги пуснат на пазара, буквално ще го залеят.“

Един от съществените проблеми е, че оранжерийната стока в никакъв случай не може да се насочи изцяло за дарения, тъй като социалните домове, към които от БАПОП са отправили запитване, са отговорили, че се нуждаят по 50-60 кг./ден. „Производството от декар оранжерии стига 12 тона. Не виждам как ще реализираме всички количества като дарения“, коментира Пламен Димитров. Това означава, че огромната част от продукцията трябва да бъде унищожена. Европейската помощ за краставиците е 240 евро/тон, ако е предадена с благотворителна цел и 160 евро/тон, ако е унищожена. 

Производителите на ябълки

са скептични към мерките за компенсации. В Наредба 6 е предвидено те да получат обезщетение от 0.33 лв./кг при насочване на продукцията към социални и т.н. домове и 0.26 лв. ако пристъпят към унищожаването ѝ. В момента ябълките се продават на едро по 0.60 лв./кг, посочи производителят от Пловдивско Стоян Тинков. Разходите за кило ябълки са горе-долу колкото е компенсацията. Друг недостатък на схемата е, че посочва като среден добив от декар 1.5 тона, при положение, че миналата година в овощната градина на Тинкови са набрали по 6 тона/декар. „Ще се възползваме от европейската помощ само в краен случай“, каза той.

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев, който отглежда образцови ябълки в землището на село Трилистник, обясни, че ако производителите не успеят да продадат реколтата си до края на октомври, са обречени. „През ноември идват ябълките от Полша и заливат българския пазар като море. Полските овощари получават няколко пъти по-високи субсидии от колегите им у нас и продават стоката буквално на безценица. Това означава, че ако към края на октомври българските производители на ябълки не са успели да пласират продукцията, ще е по-добре да се възползват от европейската помощ, въпреки че специално за ябълките цената е мизерна.

Свързани публикации: Най-високи компенсации за изтеглените земеделски продукти, които се дарят

1 Comment

  1. гражданин каза:

    Собственик съм на ферма за крави, но имам и 20дк ябълкова градина та въпроса ми е мога ли да участвам в мярката за изхранване на животни след като съм собственик и на двата обекта?Ако някой ми отговори му благодаря предварително.

Leave a Comment