ЕС ще плати на мандрите разходите по складиране от 3 до 7 месеца

Мандрите се страхуват от фалити заради руската забрана

сиренеЕвропейската комисия предприе редица стъпки за подпомагане на производителите на млечни продукти заради руската забрана за внос на европейски храни. Мерките са насочени основно към производители на масло, обезмаслено мляко на прах и някои видове сирене.

След среща на Експертната група за спешни мерки бе взето решение за прилагане на схема „Частно складиране“ за покриване разходите за съхранение на засегнати от ембаргото млечни продукти за период от 3 до 7 месеца. Това  предоставя възможност на производителите междувременно да намерят нов пазар за продукцията си.

След обявеното от Русия ограничение за внос на хранителни продукти от ЕС като част от наложеното ембарго, българските производители и износители на млечни продукти – масло, мляко, сирене, кашкавал и др., очакват трудности и дори фалити. За справяне със ситуацията, Националната асоциация на млекопроизводителите потърси помощ от Българската търговско-промишлена палата.

От БТПП съобщават, че незабавно са се обърнали към Службите по търговско-икономически въпроси на България в чужбина (СТИВ) за търсене на нови партньори и пазари за българската млечна продукция.

От СТИВ са реагирали бързо с предоставяне на информация за пазара в съответната държава, за браншови организации и специализирани изложения в сектора,  за контакти на потенциални партньори и ориентировъчни цени на млечни изделия. Проучването продължава.

 

Leave a Comment