Болестта „Син език“ уби дотук 6500 овце

Дефицитът в бюджета на Агенцията по храните ще стигне 19 млн. лв. до края на годината. Очаква се правителството да одобри още 1.8 млн. лв. за справяне със заболяването

овцеКъм 1 септември 2014 година броят на умрелите овце, вследствие на зараза с болестта „Син език“, е достигнал 6 500, по данни на експертите в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Наблюдава се спад в броя на заболелите животни в заразените стада, което означава, че значителна част от тях са преодолели болестта.

Новото служебно ръководство на аграрното министерство се е опитало да създаде бърза система за диалог с животновъдите за разрешаване на кризата с епидемията от „Син език“ по животните, съобщи на пресконференция днес зам.-министър доц. Георги Костов.

Той призна за забавяне от месец и половина на институциите при вземането на мерки за справяне с болестта. До момента само в седем области не са открити случаи на животни, заболели от „Син език“.

Очаква се правителството да одобри още 1,8 млн. лева от бюджета за дейности, свързани с борбата с болестта. До момента от нея има и близо 80 заразени диви животни, най-вече муфлони.

Зам.-министърът посочи още, че до края на 2014 година дефицитът в бюджета на БАБХ може да достигне до 19 млн. лева, като част от дълговете ще останат за следващата година.

Leave a Comment