Красимир Кумчев: Кой ще се възползва от европейската помощ заради Русия? Никой!

Фермерът от Пловдивско смята, че схемата е тотално сбъркана като начин на прилагане и абсолютно неизгодна като финансиране

Красимир КумчевОвощарят от Пловдивско Красимир Кумчев напълно отрече, че именно той е единственият фермер от областта, подал заявление за участие в европейската схема за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци заради запушения към Русия пазар. Вчера областният земеделски директор Ружди Салим съобщи пред АгроПловдив, че в първия ден от кандидатстването (1 септември – б.р.) един единствен стопанин е подал документи в общинска земеделска служба и че ще чака компенсации за ябълки.

„Абсурдно е да се включа в подобна схема“, коментира Кумчев. Той смята, че като цяло интересът към предложения начин на компенсиране ще е нулев. „Ще видите, че в петък земеделският министър ще направи изявление, че българските фермери не откликват на европейската помощ, въпреки че министерството е реагирало навреме и според изискванията на ЕС“, цитира авансово пловдивският производител.

Защо схемата е неприемлива?

Първо – срокът на плащането е отблъскващо дълъг. В наредбата е записано, че помощите ще се преведат до 30 юни 2015 г. А дотогава с какво ще живеем, пита Краси Кумчев.

Второ – посочените цени са максимално възможните. В наредбата е казано, че след като се съберат всички заявки от производителите, цените могат да бъдат намалени.

Трето – как така са решили, че добивите от декар ябълки са 1.5 тона? Те са три-четири пъти по-високи. Тоест, ние, производителите на ябълки, можем да разчитаме в най-добрия случай на 450 лева компенсации от декар. А какво ще правим с другите ябълки, като имате предвид, че от декар берем към 5-6 тона?

Четвърто – възможно ли е да унищожиш продукция, над която си треперил цялата зима, пролет и лято. Направил си резитба, обработвал си градината, торил си я, пръскал си я 25 пъти! И накрая ти казват – унищожи ябълките и тогава ще платим! Всеки просветен производител знае, че не може да остави ябълките по дърветата, защото на следващата година дръвчетата ще бъдат безпощадно атакувани от различни болести и вредители. А като обереш продукцията, за да я унищожиш, компенсациите са 0.26 лева/килограм или 0.33 лева при дарение. Къде ще ти излезе сметката, когато платиш труда при беритбата!

Как трябваше да се приложи европейската схема у нас, според производителя:

„В момента българският пазар е буквално нападнат от вноса на плодове и зеленчуци от конкуренти в ЕС. Продукцията идва у нас на жестоко ниски цени – едно, защото европейските фермери получават много по-високи субсидии от българските  и могат да си позволят да предлагат евтино. И второ, защото Русия е затворила границите си и има излишъци от земеделска продукция в Европа. При тази ситуация нашето министерство трябваше да позволи на фермерите да пуснат стоката си на ниски цени, които са под себестойност, а след това да ги компенсира така че да имат все пак малка печалба от продукцията. Така и българските потребители щяха да са доволни от изгодните цени, и производителите щяха да преодолеят по-леко тази кризисна година.

 

1 Comment

  1. гражданин каза:

    Трябваше да се даде субсидия която да покрие разходите на декар а продукцията да се реализира на ниски цени.Субсидията да е на декър и ДА НИ ПОМАГА АНЕ ДА НИ УБИВА,ФАЛИРА.

Leave a Comment