Животновъдите в стрес! Цената на млякото пада заради Русия

Съветът на земеделските министри очевидно е пренебрегнал официалната българска позиция, че трябва да се подпомогнат фермерите

кравиИзкупната цена на кравето мляко пое в необичайна за сезона посока  –  надолу. През есента и зимата суровината по правило поскъпва най-често с около 10 ст./литър. Отскоро обаче купувачите пробват с по-ниски цени и в момента кравето мляко се движи в диапазона 50-70 стотинки според качеството.

Намалението е заради ембаргото на Русия, обясни председателят на сдружение „Марица милк“ Пенко Налбантов. Това е обяснението, което дават от мандрите.

Наскоро Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) публикува в сайта си анализ за влиянието на руската забрана за внос на храни от ЕС върху България и по-конкретно върху пазара на млечните продукти. В него се казва, че „… ще пострада основно животновъдството, ще намалеят, а това вече е факт, изкупните цени, което ще се отрази върху доходите на фермерите и съответно върху издръжката на фермите. Няма да са достатъчни средствата за осигуряване храна на животните,  при намалена платежоспособност на фермерите ще пострадат и зърнопроизводителите, ще нарасне междуфирмената задлъжнялост в целия отрасъл на селското стопанство.“

През 2013 г. износът на млечни продукти от България към Русия е бил за 4 млн. долара, което е нищожно на фона на ежегодния руски внос на млечни продукти в обем от 2 млрд. долара, пак по данни на АМБ.

Преди да отпътува за извънредната среща на земеделските министри в петък, служебният министър Васил Грудев съобщи, че ще настоява българските животновъди да получат компенсации заради очаквания спад в изкупната цена на млякото. Той посочи, че подготвяните за млечния сектор помощи са неприложими за България.

Предполага се, че предложението на България не е било прието, тъй като от МЗХ досега не е изтекла информация, че спрямо животновъдите ще се приложи европейска подкрепа. Засега мерките, които ще подпомогнат млечния бранш са единствено и само към преработвателите и са свързани с покриване на складови разходи.

Свързани публикации: Васил Грудев ще поиска в Брюксел специална защита за българските животновъди

ЕС финансира складирането на сирене с плесени, кашкавал и други

 

 

 

 

Leave a Comment