Гроздето е само 20% по-скъпо, въпреки че над 60 на сто от реколтата е съсипана

Идната седмица в Родопската яка ще започнат да се берат кабернето и мерлото, а очакваната цена ще е от 0.60 до максимум 1 лев
румънци купуват грозде

Ролите се смениха. Тази година румънските търговци изчакват лозарите, за да напълнят бусовете

Не повече от една трета от реколтата от десертно и винено грозде оцеля до есента в село Брестовица. Парадоксът е в това, че производителите, които успяха да опазят лозята от необичайно острата форма на мана, а след това и от оидиум, и сиво гниене, не могат да се зарадват на цените. Румънските микробуси отново пристигат в стопанския двор на селото, но ако в предишни години стопаните са чакали с щайги търговци зад Дунав, сега чужденците чакат лозарите да докарат достатъчно грозде, че да се напълни буса. Едно товарно МПС поема до 3 тона стока.

Десертните сортове се изкупуват за 1.20 до 1.40 лева за килограм, а тържищата край Първенец и Огняново са пълни с гръцка гроздова реколта, която се търгува за 1.30-1.40 лева, разказа лозарят от Брестовица Георги Билев. Миналата година цената на десертните сортове бе между 1 и 1.20 лв./кг, а тази е с 15-20 процента отгоре. Само че 2013 г. бе „най-гроздарската“ и изобилна година от поне 10 лета назад, докато 2014-а е направо лоша, съпостави Билев.

Оцелелите винени сортове също няма да се продават на супер цена, е мнението на брестовишките лозари. продавачка на винено гроздеВъпреки, че реколтата е слаба, винарските предприятия са препълнени с вино от предишни реколти, което не може да си пробие път на вътрешния и международните пазари. По тази причина винарите въобще не са склонни да се наддават, за да приберат малкото оцеляло читаво грозде. Възможно най-най-максималната цена, на която се надяват в Брестовица е 1 лев за кило. И тя няма да се даде от винпромите, а от дребните купувачи – физически лица. Повечето от тях купуват гроздето с цел бизнес: да направят вино за продан. Но домашното вино трябва да е евтино, иначе няма да има купувачи.

В момента захарните градуси на кабернето са 21 процента, очаква се следващата седмица гроздето да натрупа 22-23 % и да започнат продажбите. Очаква се кабернето и мерлото да се продават за 0.60 до 0.70 лева на винарските изби и 0.80-1 лв. – на дребните купувачи. Миналата година те се търгуваха между 0.50 и 0.70 лева.

Leave a Comment