Стефан Данаилов пуска „Сцена на кръстопът“ тази вечер

Стефан Данаилов в Сцена на кръстопътАрт директорът на есенния международен театрален фестивал в Пловдив “Сцена на кръстопът” проф. Стефан Данаилов и зам.-министърът на културата Боил Банов пускат тази вечер 18-тото издание на културното пиршество тази вечер от 19 часа в Дома на културата “Борис Христов”.

Начало на театралната програма ще дадат актьорите от Пловдивския драматичен театър с премиерата на спектакъла “Сако от велур” от Станислав Стратиев.

„Щастлив съм да споделя, че специално за спектакъла Пламен Мирчев-Мирона написа авторска музика. Калоян Панов-Паното изпълни мултимедията, изработена специално за “Сако от велур”, разказа режисьорът Борис Панкин.

Той е поверил ролята на чиновника на Кръстю Лафазанов. Популярният актьор ще изиграе шест чиновника и с това актьорско изригване ще отпразнува завръщането си на театрална сцена. Тони Минасян ще изиграе ролята на езиковеда Иван Антонов – обикновеният човек, изправен пред безпощадната бюрократична машина само заради нещастния факт, че си е закупил сако от велур и иска да подстриже космите му, за да се спаси от подигравките на приятелите си. Как сакото от велур се превръща в “частна овца”, за която нашият герой трябва да плаща и данък? Как и Иван и приятелите му ще се измъкнат от лабиринта на чиновническото безхаберие? Отговорите на тези въпроси ще дадат и актьорите Елена Начева, Кръстю Кръстев, Тодор Дърлянов, Димитър Банчев, Красимир Василев, Мария Генчева, Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев, Светлана Мановска, Александър Секулов-младши, Димитър Димитров, Тодор Генов, Иванка Димитрова, Елица Захариева, Тихомир Кутев, Вангел Апостолов.

Изборът на това заглавие не е случаен. Първо –  пиесата е българска, а това е една от основните линии в репертоарната политика на Пловдивския театър. Второ, текстът на Станислав Стратиев е неувяхващ. Днес пак имаме една хипертрофирала държава, както и преди 30 години, каза драматургът на театъра Александър Секулов.

Режисьорът Борис Панкин разкри, че повече от година се опитва да събере точно този екип, за да реализира спектакъла.

На сцената играят актьори от различни поколения – от най-малкия Алекс Секулов, до доайена Тодор Генов. Мисля, че представлението ще е интересно на публиката. Сценографското решение ще я изненада, защото на сцената на практика няма декор. Всичко е в ръцете на актьорите. Нашето “Сако от велур” е доста различно, разказа Панкин, който за трети път посяга към емблематичната пиеса на Станислав Стратиев.

В програмата на фестивала днес има и други интересни съпътстващи събития. Ето я и пълната програма за днес:

18 ч., Галерия U.P.A.R.K.

„Пълнолетие – 18 години „Сцена на кръстопът“ – изложба плакати, фотоси, колажи от годините

18 ч., Открита сцена пред Драматичен театър

Концерт на вокална група „Бамбини“ при ОДК с ръководител Снежана Донева

19 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Драматичен театър-Пловдив
ПРЕМИЕРА
„Сако от велур“
от Станислав Стратиев

21.30 ч., Галерия U.P.A.R.K.

Димитър Стайков представя романа си „И рибите заплакаха за Велко Кънев”

 

 

Leave a Comment