Царските дни на пипера и ябълките настъпиха,тържищата преляха от стока

BASF
Започна най-българският сезон за плодове и зеленчуци

Настъпиха царските дни на пипера и ябълките, произведени в България. Тържище „Родопи-95″ край Пловдив преля от изобилие. Камиони, микробуси, дори тирове, натоварени с плодове и зеленчуци се подредиха на шосето пред тържището – едно, за да не плащат входна такса, друго, за да са на по-челни пазарни позиции. През почивните дни импровизираните паркинги за купувачите върху банкета на пътя се оказаха задръстени, а пресичането на шосето ат пешеходци – рискована маневра.

Продавачите на шосето хем не плащат входна такса, хем са на най-предна линия

Продавачите на шосето хем не плащат входна такса, хем са на най-предна линия

Продавачите на различни сортове капия предлагат чушките направо в чували и повечето отказват да претеглят по-малко количество стока. Повечето потребители обаче са пристигнали да напазаруват на сметка по над 10 килограма. Пиперът върви на цени между 0.80 и 1.20 лева за кило. Продавачите обясняват, че карат стоката от Кърджалийско, Хасковско и Пловдивско. Всички нощуват на шосето, докато не продадат зарзавата. Личи си, че повечето са търговци, изкупили пипера от местните производители. Практиката им е, като пристигнат на тържището да наемат работнички на място, които да натъпчат чушките от каросерията в чували.

Заедно с пиперите, продавачите от шосето предлагат най-често и български домати, консервни сортове, в пластмасови касетки. Тези, които не са си направили труда да ги измият от калта, им искат 0.40-0.50 лева. Повечето търговци са си направили сметката, че клиентите купуват пиперите и доматите, за да си подготвят домашна лютеница. Затова редом с двата зеленчука, продават и патладжани в чували – по 0.80 лв./кг.

Картофите вървят най-често по 0.55 лева, но освен български има и немски.

Тир, натоварен с дини, пак на шосето, е като търговски склад на колела. Продавачът иска за тях 0.35 лв./кг. продавач на дини в тирОколо него обаче няма навалица, сигурно защото когато захладнее, апетитът за дини драстично намалява. Тогава идва ред на ябълките.

В момента в тържището и около него ябълките са сто процента български – няма италиански, няма гръцки и турски, и най-вече – няма полски.  Видимо червиви и с петна от струпясване тук-там, плодове се предлагат за 0.60-0.70 лева. Вътре в тържището обаче пловдивски производител е подредил ябълки, достойни за изложба – едри и лъскави, без петънце по тях. Семейство Цоневи притежава градина и в

Ябълките на семейство Цоневи са като за изложба

Ябълките на семейство Цоневи са като за изложба

момента предлага сортовете Джонаголд, Червена превъзходна и Муцу – едрите екземпляри по 1 лв./кг, средните – по 0.80. „Дано успеем да продадем ябълките до края на октомври, защото след това пристига производството от Полша и … Край! Издъхваме“, разказват производителите.

Десертното грозде в двора на тържището при сектора за производители се предлага за 1.20-1.30 лева. Толкова горе-долу вървеше и през миналата изобилна година, която лозарите въобще не могат да сравнят с тази. Конкуренцията от Гърция обаче натиска цените и няма никакъв смисъл от историите на гроздарите колко по-скъпа им излязла тазгодишната реколта заради многото пръскания. Гръцкото грозде се продава с 5-10 стотинки по-скъпо.

Смокините вече са поскъпнали на 3.30 лева, а боровинките държат 5.50 лв./кг.

В тържището доматите от Полша се търгуват за 1.60-1.70 лева, а българските трапезни се състезават с тях на 1.00-1.20 лв.

В момента е най-българският период на тържищата. Родно производство са тиквичките (0.70 лв.), зелето (0.35-0.40 лв.), лютите чушки (2 лв.), чесънът (2.20-3 лв.), червеният лук, магданозът и други.

зарзават при тържището

 

Leave a Comment