14 Септември: Победителите умират млади – Грейс Кели

До 26-годишна възраст, американката успява да спечели Оскар и Златен глобус, и да стане принцеса на Монако

Грейс КелиАктриса или принцеса, Грейс Кели е родена да бъде на върха. На нея ѝ отиват и големите филмови награди, и короната. Невъзможното за други жени съчетание – майка на три деца, жена със стил на „сексуална елегантност“, благотворителка за народа си – на Грейс Кели се отдава с лекота. За съжаление, тя умира сравнително млада – на 52 години, което хвърля в скръб Монако и света. Това се случва на днешния ден преди 32 години.

Актрисата и принцеса на Монако Грейс Патриша Кели е родена на 12 ноември 1929 г. във Филаделфия, Пенсилвания. Баща й, Джон Кели, е първокласен гребец с три златни олимпийски медала, които печели като част от отбора по гребане на САЩ. Самоиздигнал се милионер, той притежава един от най-успешните бизнеси за тухли по Източното крайбрежие. Майка й Маргарет е първият треньор на отбора по атлетика за жени в Университета на Пенсилвания. Кели е третото от четири деца и е кръстена на сестрата на баща си, която почива в много ранна възраст.

Кели показва дълбока любов към сцената от ранна възраст. В допълнение към участието си в училищни пиеси, от време на време моделира с майка си и сестра си. Докато посещават Stevens School, малка частна гимназия във Филаделфия, тя продължава да мечтае за актьорско майсторство. Изкуствата заемат важно място в семейството на Кели. И двамата ѝ чичовци – Уолтър  Кели, изпълнител във водевилни продукции (Водевил – лека и кратка комедия с музикален съпровод и пеене в отделните части бел. ред.) и Джордж Кели – драматург, носител на наградата Пулицър, имат огромно влияние върху нея. Именно Джордж по-късно насърчава племенницата си да преследва актьорската кариера, като я наставлява по  време на възхода ѝ в Холивуд.

След гимназията, Кели решава да преследва актьорска кариера в Ню Йорк, въпреки възраженията на родителите й и се записва в Американската академия за драматични изкуства. Като студент, тя моделира и се появява в реклами за цигари Old Gold, както и на кориците на списания като Cosmopolitan и Redbook. Последното ѝ представление в Академията е в „Една филаделфска история“. Години по-късно тя възобновява ролята си във „Висшето общество“ (1956 г.) – музикалната адаптация на писесата за големия екран.

След като се дипломира в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк на 19 години, Кели търси кариера на Бродуей, но се сблъсква с множество трудности. Дон Ричардсън, един от нейните режисьори и учители, по-късно казва: „Тя никога не би имал кариера в театъра, защото има великолепен външен вид и стил, да, но не и мощен вокален глас.“

Скоро Кели открива, че филмите са много по-подходящи за нея. В годините непосредствено след Втората световна война, филмовата и телевизионна индустрии процъфтяват и Кели се премества в Холивуд. В крайна сметка тя участва в 11 филма и в над 60 телевизионни продукции.

Грейс КелиГари Купър открива Грейс на снимачната площадка на първия й филм, „Четиринадесет часа“ (1951), когато тя е на 22 години. Той урежда Грейс да играе твърде младата му съпруга в „Точно по пладне“ (1952) – всепризнатият уестърн, който я поставя на пътя към славата. Една година по-късно, ѝ е предложена роля в „Могамбо“(1953) – филм, който се заснема в Кения, с участието на Кларк Гейбъл и Ава Гарднър. Докато снима там, Кели има връзка с Гейбъл. По-късно тя казва: „Какво друго може да правиш ако си сама в палатка в Африка с Кларк Гейбъл?“. „Могамбо“ отбеляза повратна точка в кариерата на Кели – тя е номинирана за първия си Оскар и печели Златен Глобус за най-добра актриса в поддържаща роля. MGM й предлага договор за седем години, който тя приема при условие, че ще живее в Манхатън, за да може да продължи работата си в театъра.

Кели отхвърля ролята на Еди Дойл в „На кея“ (с  Марлон Брандо), за да може да работи с Алфред Хичкок. През 50-те години, актрисата снима три филма с легендарния майстор на съспенса: „Прозорец към двора“(1954), „Набери „М“ за убийство“ (1954) и „Да хванеш крадец“ (1955). Хичкок счита Кели за олицетворение на фаталната жена  – тя притежава красота, стил и „сексуална елегантност“.

През 1954 г., чаровната актриса печели ролята на Джорджи Елджин в „Селско момиче“. Това не е бляскава роля за Кели, тъй като изобразява старомодна и пренебрегвана съпруга на алкохолик. Тя обаче прави пронизващо и неподправено изпълнение, което ѝ печели Оскар за най-добра актриса.

На този етап в кариерата си, Кели е една от най-високоплатените и уважавани актриси в света. През май 1955 г.сватбата на Грейс Кели и принц Рение Грейс присъства на филмовия фестивал в Кан. По време на фотосесия тя се запознава с Рение III, принц на Монако, който си търси съпруга, защото ако не се сдобие с наследник, Монако ще стане част от Франция. Принцът веднъж описал идеала си за жена: „Тя е с дълга коса, вееща се във вятъра, с цвета на есенните листа. Очите й са сини или виолетови, със златни точици“. Пресата представя в романтична светлина техния флирт, като го изобразява като приказка. Една година по-късно датата за сватбата им е вече определена.

След като се омъжва за принц Рение на 19 април 1956 г. на публична и богато украсена церемония, Кели изоставя актьорската си кариера, за да стане принцеса на Монако. Тя също така трябва да се откаже от американското си гражданство, а принц Рение забранява излъчването на филмите ѝ в Монако.

Кралската двойка има три деца – принцеса Каролайн, принц Албърт II (настоящия принц на Монако) и принцеса Стефани. Въпреки многото опити на режисьори да я примамят обратно във филмовата индустрия, тя устоява, като приема ролята си на тържествен водач на Монако.

Кели участва в много културни и благотворителни организации през живота си. Принцесата посещава домове за възрастни хора и сираци, открива болници в Монако и детски градини в помощ на работещите майки. Под нейното управление, Червеният кръст на Монако се превръща в един от най-известните в света по оказване на помощ на жертви на военни конфликти и стихийни бедствия. Въпреки че някои смятат, че ѝ липсва актьорската кариера, тя често говори за многото проблеми, които измъчват филмовата индустрия.

Трагедия се разиграва на 14 септември 1982 г., когато принцеса Грейс и по-малката й дъщеря карат по стръмните скали на Côte d’Azur на Южна Франция. Кели получава инсулт и загубва контрол над превозното средство, което се завърта на ръба на скалата и се гмурва надолу по 45-метровия насип. Майка и дъщеря са закарани в болница, където принцеса Грейс изпада в кома преди да почине на 52 годишна възраст. Принцеса Стефани оцелява с леки наранявания. Кели е погребана в катедралата „Свети Николай“ в Монако, а през 2005 г. там е погребан и съпругът ѝ Рение III.

Грейс Кели остава в центъра на общественото внимание през по-голямата част от живота си. Нейната екранна красота, самочувствие и мистерия омагьосват света, а спокойствието и уравновесеността ѝ като принцеса възбуждат вниманието на медиите. За това внимание, тя отбеляза с типичния си хумор и благодат: „Свободата на пресата работи по такъв начин, че няма много свобода от нея.“

Твърде публичния живот на Кели бе пресъздаден от Никол Кидман във филма „Грейс от Монако“ (2014 г.).

Leave a Comment