Аграрният университет посрещна 803 първокурсници

Не забравяйте, че ще работите за прехраната на хората и за по-доброто бъдеще на земята, обърна се към тях ректорът проф. Греков

803 първокурсници посрещна днес Аграрният университет. Академичният съвет на най-престижното учебно заведение в областта на земеделието бе представен на новите студенти, които освен приветствие приеха и символите на плодородието – кошница с плодовете от българската земя. Специален гост на церемонията бе земеделският министър Васил Грудев. Българският химн и химнът на студентите изправи на крака присъстващите студенти и преподаватели в препълнената аула.

Академичният съвет на Аграрния Университет

Академичният съвет на Аграрния Университет

Ректорът на университета проф. Димитър Греков се обърна към първокурсниците с думите: „Няма по-голяма и истинска любов от тази към Земята. Учете и превърнете мечтите си в реалност! Не забравяте, че ще работите за прехраната на хората и по-доброто бъдеще!“

Ректорът проф. Греков и специалният гост на тържеството министър Грудев

Ректорът проф. Греков и специалният гост на тържеството министър Грудев

В словото си, проф. Греков обясни на най-новото попълнение, че в Аграрния университет има четири факултета със 17 специалности. Преподавателите са общо 245, от които 32-ма професори, 75 доценти, 42 главни асистенти, 58 асистенти и 18 преподаватели. През 2015 г. Алма матер ще празнува 70-годишнината си. До момента университетът е създал над 30 000 специалиста от България и над 3000 от Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Учебното заведение е с утвърдени на международно равнище име и авторитет, а дипломите, които издава, гарантират солидно и уважавано по света образование.

Министър Грудев се обърна към студентите с признанието, че искрено се радва, че присъства на тържеството. „То стана и мое тържество“, каза той. „Само високо образован човек с алтернативно мислене ще успее да се реализира в съвременна Европа“, заяви той, приканвайки младите хора да отдадат повече време за натрупване на знания.

Гостите

Гостите

Гости на тържеството бяха изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Лозана Василева, председателят на Селскостопанска академия доц. Христо Бозуков, ректорът на Университета по хранителни технологии Кольо Динков и много други приятели на университета. Проф. Христина Янчева представи и предишните ректори, които присъстваха в аулата – Димитър Брайков, Георги Москов, Йорданка Кузманова. Приветствие за първия ден на академичната година изпратиха просветният министър Румяна Коларова, посланиците на Полша и Казахстан, както и други лица.

ръченица в АУСпециално обръщение към студентите имаше и изпълнителният директор на  търговската фирма на „Неохим“ – „Евро ферт“ Петър Томов. Дружествата са сред най-големите дарители на университета.

В художествената част на тържеството ученикът от Руската гимназия Александър Колев изпълни с невероятния си глас две песни – на Васил Найденов и от „Десперадо“, а студентският танцов състав „Тракийска младост“ тропна танца „Заигравка-подигравка“.

2 Comments

  1. 123 каза:

    Благодаря за поправката!

  2. 123 каза:

    Танцовия състав се казва „Тракийска младост, „Заигравка-подигравка“ се казва танца и тропна дайчово хоро, а не ръченица!!!

Leave a Comment