16 септември: Как да станеш милиардер с магия? Попитай Дейвид Копърфийлд

Още от 12 годишен илюзионистът се обучава в сложното изкуство да създава очевидни, но необясними лъжи

Роден под името Дейвид Сет Коткин на 16 септември 1956 г., в Метучен, Джърси, Дейвид Копърфийлд е един отДейвид Копърфийлд най-известните илюзионисти и един от най-богатите шоумени в света. Копърфийлд започва своята „магическа“ кариера на 12-годишна възраст, когато става най-младия човек, приет в обществото на американски магьосници. Всъщност ето как магьосникът описва накратко първите си години и историята си:

„Не бъди пръв, а недосегаем! Моят дядо беше картоиграч и мъничко мошеник. Той ме научи на ловкост в ръцете, когато бях на 6 години. На 11 вече давах представления за 5 долара. Е, аз съм честен измамник. Това, което правя, не съществува в природата. Публиката вярва, че летя! Затова се наричам илюзионист — правя неща, които не могат да се случват. А на мнозина им се ще и да разкрият магиите ми. Но най-големи аплодисменти получавам, когато някой фокус не става. Веднъж трябваше да издигна едно «Ферари» на 20 метра височина. Не можах да го удържа и то рухна с трясък. След това хората се биеха за билети — чакаха пак да изпусна нещо.“

 

На 16-годишна възраст, той води курс по магия в New York University и изнася представления под името Дейвид Копърфийлд – взето от едноиммения популярен роман на Чарлз Дикенс. След кратък престой в Fordham University Копърфилд е избран за главната роля в мюзикъла „The Magic Man“.

Успехът на „The Magic Man“ му печели работа като водещ на предаване за магия, което Копърфийлд превръща в доходоносна кариера. Той също изпълнява своите магически подвизи повече от 500 пъти на година. Най-популярните илюзии на Копърфийлд включват ходене през Великата китайска стена, трик за изчезването на Статуята на свободата, бягане от затвора „Алкатрас“ и напускане на пламтящ сал на Ниагарския водопад.

През дългата си кариера, магьосникът събира 21 награди Emmy, наречен е „Магьосник на века“ и „Магьосник на Милениума“, получава първата звезда в холивудската Алея на славата присъдена на жив магьосник, както и престижната награда „Жива легенда“ (нейни носители са също Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе и Колин Пауъл). Освен това, Копърфийлд е посветен и в рицарство от френското правителство, което го прави първия магьосникът, получил Шевалие на изкуствата и писмата.

Копърфийлд може да се похвали и с 11 рекорда в книгата на Гинес, между които и за най-много продадени билети от солов изпълнител, с което надминава звезди като Елвис Пресли, Майкъл Джаксън и Мадона.

Според списание Forbes, Копърфийлд е спечелил 57 милиона долара от продажба на сувенири и приходи от турне само през 2005 г. До 2012 г. нетната стойност на магьосника се оценява на 150 милиона долара, а продажбите на билети за неговите представления са му донесли около 3 милиарда долара. Известният илюзионист разполага с 800 млн. долара, според сп. Forbes, благодарение на изнасяните представления в Лас Вегас в продължение на 13 години, на световните му турнета, на 20 телевизионни спектакъла, на огромна колекция от незаменими сувенири от света на илюзионизма и на многомилионни имения.

И днес Копърфийлд продължава да изнася всеки ден представления в MGM Grand Hotel & Casino в Лас Вегас.

През 1982 г., Копърфийлд създава Project Magic – рехабилитационна програма, която използва магически трикове извършени с ръчна ловкост, като метод при физиотерапия. Програмата е акредитирана от Американската асоциация по трудова терапия и се използва в болници по целия свят.

Копърфийлд също открива и Международния музей и Библиотеката на заклинателни изкуства в Лас Вегас, която е посветена на запазването на историята и изкуството на магията. Той притежава най-голямата магическа артефакт колекция в света.

Според пресата магьосникът има син и дъщеря от чешкия модел Мария Петлицкова. Тя живее с децата във вила в близост до Лас Вегас, която струва около 1,5 милиона долара.

1 Comment

  1. Мартин Иванов каза:

    Никога не ми е харесвал.

Leave a Comment