Сладкият мед и жилото на държавата – приказки при базара в Пловдив

 

Базарът на пчелен мед в Пловдив

Базарът на пчелен мед в Пловдив

От 12 до 21 септември под шатри пред Централна поща пчелари от пловдивското дружество „Акация 1899“ участват в най-сладкия базар – този на пчелния мед. Пловдивчани знаят, че сега е времето да се запасят за зимата с продукта, който обещава здраве, дълголетие, а според някои източници, и естествен прилив на радост. „Грехота е, сутрин като се събудите да не изядете една лъжица мед. Грехота е, да мине месеца и бурканчето да не е празно“, говореше преди няколко месеца проф. Христо Мермерски – иконата на възрастните хора.

В приказки за меда, пчеларството, бизнеса и жилото на държавата, и ние от АгроПловдив поостанахме под шатрите, докато дъждът биеше по тях и се стичаше като завеси от краищата им.

За обединението на бранша

„Не е трудно да е обединим – невъзможно е“, признаха пловдивските пчелари. Още от февруари тази година

Пчеларите Николай Гайдов (вляво) и Димитър Бонев

Пчеларите Николай Гайдов (вляво) и Димитър Бонев

започнаха да се правят стъпки с цел 11-те организации в бранша да се слеят и да бъдат представлявани от едно национално сдружение, което да работи за интересите на пчеларите. Да ги представлява пред земеделското министерство, аграрната комисия в парламента и където трябва. Вече е минала повече от половин година, а напъните не родиха нищо. „Причината е, че има много лидери, някои от които са шефове само на себе си, а всеки от тях мисли, че е най-заслужил. Ако искаш нещо да не стане – кажи на Михаил Михайлов да го свърши“, подхвърлиха с чувство за хумор пчеларите, визирайки председателят на техния съюз, който бе поел инициативата да обедини структурите.

Отровите и кражбите

„Не се спазва наредба 15 за предпазване на пчелите от растителнозащитните практики. Моето мнение е, че малките производители са по-опасни от големите“, каза Димитър Бонев. Виждал съм овощари с по  2-3 декара градина да пръскат в 2 часа следобед, когато пчелите са накацали по цветовете. А после казват – не можаха да се опрашат ябълките!“ Николай Гайдов пък припомня, че тази година е имало сформирана комисия заради масовата смърт на пчелите в едно от стопанствата. В комисията участвали служители на земеделската служба, ветеринар, инспектор от Агенцията по храните и човек от кметството. „Комисията констатира, че пчелите са загинали от химически препарат, но не поиска да отиде по-нататък. Можеше да се разбере кой фермер е третирал без да спазва правилата за опазване на пчелите. Не е трудно – взимат се проби от листата на отглежданите култури, пчеларят ги плаща, лаборатория ги изследва и оттам нататък земеделският производител, който е пръскал без да се съобрази с близкия пчелин, плаща щетите. Ако не иска – отида на съд. Но не. Всичко приключи с тази комисия, която констатира нещо очевидно.“

Кражбите на кошери също са голямо зло за пчеларите. Най-често се случват, когато предстоят проверки за изплащане на помощи по пчеларската програма. Тогава кандидатствалите трябва да докажат, че имат толкова пчелни семейства, колкото са обявили. И кражбите започват. Тази година полицията по случайност хванала на местопрестъплението крадци, но … ги освободила без последствия.

Цената на меда
Базарът пред централна поща

Базарът пред централна поща

Заради дъждовната пролет, която спря полетите на пчелите, тази година медът е значително по-малко. Манов мед например, реколта 2014, никъде в България няма. Затова и той е най-скъп. Преработвателите са обявили, че го изкупуват на 8 лева/килограм. Тези, които имат количества от по-предишни години продават мановият мед на дребно за 12 лева за буркан и 16 лева за килограм. Едровата цена на и останалите видове мед е поскъпнала от 4.20 на 5.20-5.50 лева.

Пазарът

Пчеларите са най-доволни, когато успеят да си продадат стоката на дребно – било по базари, било в магазини. Пловдивските производители са регистрирани по Наредба 26 и това им дава право да прилагат директните продажби. Само в много, ама наистина много краен случай продават меда на едро. И съответно губят, защо на дребно цената е със 100% отгоре.

В Южна България добивите от мед са значително по-ниски от тези в Северна. Отвъд Стара планина влажността е по-висока, растенията цъфтят по-дълго, пчелите пълнят повече пити с мед, обясняват производителите от Пловдивско. Заради по-ниските добиви тук пчеларите не могат да съберат достатъчни количества, за да продадат на западния пазар продукта. „Един тир е 18 тона. Как да го напълним“, обясняват те.

Най-доброто място за пчелин

„Най-доброто място за пчелин е в Средногорието“, разкри Николай Гайдов. Край някое селце в община Брезово или около Хисар. Там по правило има много цъфтящи треви, храсти и дървета, и затова пчелните семейства произвеждат повече мед, отколкото ако са в низината.

Ако обаче пчеларят няма шанса сам да си избере мястото за пчелина, би могъл да направи като Димитър Бонев. Преди десетина години той прочел в сръбско списание за чудното дърво еводия. То е от семейство Лимонови и е много обичано от пчелите. Цъфти обилно около 20-25 дни, а началото на цъфтежа най-често е в края на юли.

„Когато еводията се е развила добре, разклонила се е и е стигнала височина 3 и повече метра, пчелите могат само от едно дърво да произведат 20 кг мед“, поясни Бонев. Лично той е засадил преди девет години 35 дръвчета около пчелина. Един ден още по тъмно пристигнал при кошерите и … какво да види! Пчелите били накацали по цъфтящите дръвчета, привлечени от аромата им. Пчеларят сам си е набавил семена от Дондуковата градина в Пловдив. Там забелязал няколко еводии и успял да събере семенца от тях. Посял ги, станали разсади, които се прихванали добре при пчелина му. „Медът от еводия е страшен! Леко кисел, много вкусен“, похвали го Митко Бонев.

Leave a Comment