Станков поиска от Брюксел да намали екоплощите от 7 на 3%

Днес и утре Съветът по земеделие и рибарство заседата за 4-те регламента по аграрните политики на ЕК
Иван Станков в Брюксел

Министър Станков имаше възражения на предложенията за зелени плащания

Министър Иван Станков поиска от Брюксел да намали изискването за поддържането на екологично насочени площи от 7 на 3 процента. Като добър компромис той предложи през първата година еко-делът да е 3 на сто. Тази позиция изрази днес земеделският ни министър, който взе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. Форумът е двудневен – днес и утре. Целта на заседанието е да се постигне общ подход на Съвета по четирите основни регламента от пакета за реформа на Общата селскостопанска политика. Това са регламентът за директните плащания, за развитието на селските райони, за общата организация на пазара на селскостопански продукти и хоризонтален регламент.

Освен намаляване на дела на екологичните площи, министърът предложи още размерът на санкцията при неприлагане на регламента да не е по-висок от „зеления компонент“ в плащанията.- В противен случай фермерите няма да почувстват екопрактиките като стимул, а като наказание.

България поиска още от Брюксел да се увеличи с над 10 процента обвързаната подкрепа, тоест правото на държавата да преразпределя средствата, които се полагат по Схемата за единно плащане. Становището на Станков е, че трябва да се разшири обхвата на обвързаната подкрепа и да се увеличи бюджета за този вид подпомагане.Министърът заяви, че  предложението на Европейския парламент за увеличаване на обвързаната подкрепа до 15% е стъпка в правилната посока. Позицията на България е, че Схемата за единно плащане на площ трябва да продължи да се прилага до 2020 г., при възможност за възползване и от базовата схема на права на плащане.

Министър Станков подкрепи напълно предложението за подкрепа на малките ферми, като според него плащането по схемата трябва да бъде в размер до 1500 евро.

По проекта за регламент за развитието на селските райони българският министър подкрепи предложението държавите да имат гъвкав подход по отношение районите с природни ограничения и плащания за агроекология и климат.

Leave a Comment