ЕС може да отмени санкциите наложени на Русия

Русия въведе ембаргоДо месец ЕС може да  преразгледа или дори отмени наложените на Русия санкции, пише руското издание „Известия”, позовавайки се на информация от пресцентъра на външнополитическата служба на ЕС. По думите на Мая Коснячич, прессекретарка на дипломат номер едно на ЕС- Катрин Аштън, предложението за това зависи от реалната оценка за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и мирен план за решаване на конфликта с Украйна.

Руски наблюдатели и анализатори се отнасят с недоверие към сигналите от Брюксел за евентуално замразяване или отмяна на санкциите. Според някои от тях една от причините за евентуалното сваляне на санкциите е фактът, че Европа и НАТО  имат нужда от Русия за съюзник срещу нарастващата терористична опасност от Близкия изток. Влияние за евентуално смекчаване на позициите на европейската дипломация са оказали и редица лидери на отделните страни в ЕС, които много скоро трябва да намерят финансови средства в размер на няколко десетки милиарда евро за компенсация на фермерите – пари, с които ЕС не разполага.

Междувременно Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че администрацията на президента не е получила предложение от Вашингтон за коригиране на санкциите. Изявлението дойде в отговор на появили се по-рано информации за това, че Вашингтон е предложил частично падане на санкциите.

Според актуално проучване, проведено от консултантската компания Roland Berger сред представители на най-големите компании в Германия, местният бизнес е против това, да отпаднат санкциите срещу Русия. Според анализатори най-силен ефект от наложените ограничения ще изпитат секторите на хранителната индустрия, IT и телекомуникациите и автомобилостроенето.

Както е известно на 12 септември от Брюксел обявиха, че се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия. В него се включват мерки за разширяване на списъка на лицата от руската администрация с наложена забрана за посещение на ЕС, както и такива, които ще засегнат някои от най-големите руски банки и компании от нефтопреработвателната промишленост. До момента няма информации дали Брюксел е приел новите санкции.

Въпреки наложената забрана за внос на европейски храни на руския пазар, продължават опитите те да се вкарат, като се представят за произведени в други страни, невлизащи в черния списък. Така например от руските фитосанитарни служби съобщиха, че беларуска компания се е опитала да внесе над 9 тона салата, произведена в Холандия, като нейният произход е бил представен за израелски.

Автор: Мартин Иванов

 

Leave a Comment