Схемата за дребните фермери ще се прилага, но чудеса няма да има

ferma3Схемата за дребните фермери няма да раздава високи субсидии, ясно заяви земеделският министър Васил Грудев пред журналисти. На най-малките стопанства се полагат 10% от общия бюджет на директните плащания. той ще се увеличав ежегодно, като през 2016 г. ще достигне възможния таван от 793 млн. евро. В същата година портфейлът по схемата ще бъде малко над 79 млн. евро.

Проучванията на аграрното министерство показват, че дребните земеделски производители, които се вместват в изискванията за схемата са между 120 000 и 130 000. Огромният им брой изключва вероятността те да получават годишно по 1250 евро. Ако стопанствата, които кандидатстват по въпросната схема са 130 000, сметката сочи, че те ще получат годишно по 610 евро.

Схемата трябва да бъде много ясно, конкретно и точно комуникирана с нашите земеделски стопани, за да не им създаваме напразни и нереалистични надежди, обобщи Грудев.

 

1 Comment

  1. гражданин каза:

    Грудев продължавате да ухажвате монопола и олигархията.С две думи пойзводството на милионери от субсидии в земеделието,ЗЪРНОПРОЙЗВОДСТВО ще продължи и през 2014-2020. А останалите плодове,зеленчук ПЧЕЛАРСТВО ,животновъдство КУЧЕТАТА ГИ ЯЛИ

Leave a Comment