ЕС ще компенсира основно фермери от 13-те страни с най-голям износ към Русия

За останалите 15 държави, сред които най-вероятно ще попадне и България, ще има заделен резерв

ЕСОбщият обем на компенсациите, които Брюксел ще изплати на фермерите, понесли загуби от руската забрана за внос на храни остава 125 млн. евро, и ще се разпределят на квотен принцип. Сумата обаче няма да се разпредели между 28-те страни членки, а по друг принцип. Това информира ИТАР-ТАСС, позовавайки се на нов проект на програмата, получен в агенцията.

Еврокомисарите са потвърдили приетото преди това решение за размера на помощите за производителите на плодове и зеленчуци. Той е основан на стария проект, приет на 25 август, и прекратен на 10 септември заради установения голям брой подадени заявления от страна на някои фермери. Сега се предвижда средствата да се разпределят на квотен принцип между 13-те страни с най-голям обем на износа за руския пазар.

Освен това се предвижда  ЕС да съхрани определен резерв и за производителите на плодове и зеленчуци от всички страни членки. Както е известно средствата ще отидат за подпомагане на фермерите, които заради руската забрана трябва да реализират продукцията си на вътрешния пазар, или  да я дарят за нуждите на социални институции, или под формата на хуманитарна помощ за трети страни.

Заради острия недостиг на средства, редица страни вече поискаха за подпомагане на фермерите да бъдат пренасочени средства от европейския стабилизационен фонд. По-рано от ЕК оцениха евентуалните загуби от руското ембарго  за земеделието в ЕС на 5 млрд. евро, но според независими анализатори те могат да достигнат до 7 млрд. евро.

Междувременно от руските фитосанитарни служби съобщиха, че се разглежда възможността за разрешаване на вноса на млечни продукти от Тунис.

1 Comment

  1. гражданин каза:

    Ена това му се казва дискриминация за българите среден пръс.Май с Русия ще сме по добре.

Leave a Comment