18 септември: Господарят Рачков на 42

Димитър РачковЕдин от най-популярните и обичани български актьори и телевизионни водещи Димитър Рачков става днес на 42 години.  Роден е на 18 септември 1972 г. в Бургас.

Днес трудно можеш да срещнеш българин, който да не познава забавния и неуморим чаровник. Той играе и с лице, и с тяло, и с глас. Артист, откъдето и да го погледнеш! Може да те разсмее с едно помръдване на веждите.

Тази година Рачков разказа, че има една ситуация, в която губи контрол – когато е пред високомерна публика. Такава от богаташи, които са поканили на свой купон него и Мария Игнатова, за да им направят шоу. И в същото време, докато двамата се опитват да изиграят ролите си, никой не ги гледа и слуша. Изкуството в снобска среда, която не зачита богатите таланти на бедните артисти, е нещото, която предизвиква след това кавги между двойката. Но това, обясни тогава Рачков, е минало. Днес той може да си подбира внимателно участията, защото славата все пак му е дала добър поминък.

Като ученик Димитър Рачков посещава Строителния техникум в родния си град, като учи Геодезия и картография. През 1995 г. завършва Актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова и проф. Пламен Марков. След дипломирането си първо работи в сливенския театър, а след това играе във варненския драматичен театър „Стефан Киров“. По-късно актьорът се премества в София и се присъединява към сцената на Малък градски театър „Зад канала“, а през 1998 г. започва работа в трупата на Народния театър „Иван Вазов“. Дебютът му там е в пиесата „Двубой“ по Вазов. През 2006 г. Рачков се присъединява към театрална формация Мелпомена.

Сред най-запомнящите му се изпълнения на сцената са тези на Иван Василиевич във „Вечерен акт“, Подкальосин в „Женитба“, Чушкаров в „Двубой“ и Шутът в „Дванайсета нощ“.

Малкият екран истински харесва Рачков и това се вижда още от дребните му роли в тв шоуто „Клуб НЛО“, редом с големите майсторите Велко Кънев, Георги Мамалев, Павел Попандов, Катерина Евро, Антон Радичев, Петър Попйорданов и Мария Сапунджиева. Истинският шанс на бургазлията обаче се появява, когато го канят за водещ на култовото предаване „Господари на ефира“.

Днес „Господари на ефира“ вече има свои разследвания за смешниците в политиката и въпреки забавния си характер, предаването разкрива с убийствен сарказъм лъжите и нищетата на партийния елит.

Димитър Рачков е незабравим и като гласа на Бай Брадър в едноименната рубрика на „Господари на ефира” като бургаският му акцент му помага да направи образа още по-забавен.

Освен в „Господари на ефира“, актьорът участва и в „Пълна лудница“ където играе паметните образи Ники Пънчев, Жоро Бекъма, Рачкур от „Сакъз”, както и много други. Той бе водещ и на тв предаването „Като две капки вода“ заедно с Васил Василев „Зуека“. Без съмнение, голяма част от колорита на шоуто се дължеше и на двамата артисти.

На големия екран пък сме го гледали в „Бунтът на L.“, „Суфле д’аморе“, „Българска рапсодия“ и други.

Димитър Рачков определено мрази да споделя личния си живот с тълпата, а от любопитството на папараците му се повдига. Известно е, че на 1 ноември 2006 г. актьорът и съпругата му Христина се сдобиват с момченце, което кръщават на бащата – Димитър Рачков-младши. Въпреки това само няколко месеца след това двойката се разделя. През 2009 г. става ясно, че  Рачков има връзка с колежката си от „Господари на ефира“ Мария Игнатова. За началото на връзката им, той разказва, че я  бил поканил на телешко. На другия ден Мария получила sms от него с въпрос: „Госпожице Игнатова – шилешко?“

Прочети още: Мария и Рачков: Вече не ходим на партита с високомерна публика

 

Leave a Comment