Само одобрените от 1 до 5 септември фермери ще получат субсидии заради руското ембарго

До 15 октомври производителите на плодове и зеленчуци трябва да ги дарят, унищожат или предадат като фураж  

окачествяване на земеделска продукцияЗемеделските  производители, които са одобрени за участие в извънредната схема за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, ще получат обезщетения както за необрана, така и за изтеглена от пазара продукция., съобщиха от ДФ „Земеделие“. Схемата бе замислена от Европейската комисия като реакция срещу руското ембарго, но на 10 септември тя бе спряна заради подозрения за спекулации от страна на Полша.

Фермерите, които са подали заявления от 1 до 5 септември и са получили одобрение от Министерството на земеделието и храните, ще трябва да приложат  мерките  „изтегляне  от  пазара“ и „небране“ до 15 октомври, се казва в съобщението.

Исканията за прилагане на изтеглянето от пазара и небрането се  подават  по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление  на юридическите лица. При попълване на искането за прилагане на „изтегляне от  пазара“ се вписват мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне. Описват се и организациите, на които  ще бъде предоставена продукцията. Плодовете и зеленчуците по тази  мярка могат  да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията може да се използва и като храна за животни. При мярката „небране“ е нужно да се запише датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.

Техническият инспекторат на ДФ „Земеделие“ ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. След проверките, при изрядно изпълнение на посочените дейности, земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане. Сроковете за тях ще бъдат определени допълнително със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, но не по-късно от 15 октомври 2014 г. Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.

Вчера руски медии съобщиха, че ЕК ще продължи схемата, но ще промени принципа на раздаването на средствата. Брюксел има намерение да приложи пазарната подкрепа на квотен принцип като разпредели основния бюджет от 125 млн. евро  плюс 30 млн. за праскови и нектарини между 13-те държави, които имат най-голям обем износ към Русия. Друг ресурс ще бъде заделен за останалите страни членки, съобщи ИТАР-ТАСС.

Прочети още: ЕС ще компенсира основно фермери от 13-те страни с най-голям износ към Русия

 

Leave a Comment