Интелигентни решения за енергията – акцент на Есенния панаир в Пловдив

технически панаир в ПловдивИнтелигентните, а при някои разработки и елегантни решения за енергията ще са акцент в тазгодишния Международен технически панаир в Пловдив. той се открива на 29 септември и ще продължи до 4 октомври.

Предложения за пестенето на енергия и инсталиране на собствени енергийни източници ще предложат изложителите. Сред експонатите ще могат да се видят енергоспестяващи щори, изработени по технология на НАСА. Те се монтират по различен начин през зимата и лятото, тъй като едната повърхност отразява топлина, а другата да я концентрира и излъчва. Така предпазват от студ и жега, съкращават  почти два пъти разходите за отопление и за охлаждане, а икономическият ефект  достига  40–60%.

За първи път се представя и течната топлоизолация за вътрешни стени и тавани, която се нанася като латекс, но предпазва от конденз и мухъл. Тя е разработена от българската компания „Изомакс“.

Няколко варианта за домашна електроцентрала предлага фирма „Пестим енергия“ – ветрогенератори за монтаж на покрива или в двора, съоръжения за добиване на енергия от слънцето, компактен комплект от соларен колектор и бойлер, инфрачервени уреди за отопление на открито.

Системата за захранване на двигатели от слънцето е на „Електроинвент“. Тя създава мощност от 0.75 до 19 киловата, стартира се автоматично в  зависимост от слънчевата радиация.

Модели за намаляване на разходите за отопление и осветление в обществени и битова сгради ще бъдат представени в Дните на зелената енергия.

Водещата тема е „Финансови инструменти за енергийна ефективност в общините“.

Нов акцент е проблемът за енергийния мениджмънт в училищата, на който е посветен семинар на 30 септември. На него ще бъдат демонстрирани софтуерният продукт „VerySchool навигатор“ и система за цялостен контрол върху разходите на електрическа и топлинна енергия. Инсталацията е реализирана в четири пилотни училища в Европа, сред които и Професионална гимназия по електроника и електротехника в Пловдив.

Десета национална конференция „Интелигентни градове и региони –устойчиво енергийно управление  и биоенергетика от отпадъци” организира  Асоциацията на българските енергийни агенции на 2 октомври.

Първото издание на Европейския минен бизнес форум ще се състои на 29 и 30 септември под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката. В програмата са включени  кръгла маса за суровините в Европа и презентации на водещи фирми. Инициатор и организатор е Българската минно-геоложка камара.

Изложбите в рамките на Есенния панаир са „Интермин експо“, „Акватех“ (за технологии и управление на водите), Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Химия“.

 

 

Leave a Comment