Световните борси отчетоха най-ниските цени на пшеница в последните 10 години

В Чикаго хлебното зърно поевтиня с 34% спрямо миналата година, в Пловдив поскъпна с 12 на сто

Красимир Давчев, изпълнителен директор на Пловдивска стокова борсаКрасимир Давчев, изпълнителен директор на Пловдивска стокова борса

С незапомнено ниски котировки на зърнените култури за последните десет години на световните борси ще се запомни 38-та борсова седмица. Цената на пшеницата на борсата в Чикаго се срина до 178 щат.дол/т (около 267 лв./т) като намалението спрямо същия период на миналата година е с 34 % (от 238 щат.дол/т. А от средата на юни намалението е с 22 % (от 217 щат.дол/т).

Подобна е и ситуацията на борсата в Париж, където цената на пшеницата от средата на юни до момента е паднала с 24 % (от 194 евро на сегашните 156 евро/тон).

Този ценови срив е повлиян от изключително добрата реколта от тази култура в световен мащаб (713 млн. тона) и в Европа (153 млн. тона). По неокончателна информация добивите от пшеница в България са на ниво 4,8 млн.тона плюс преходен остатък от около 250 х. тона. При вътрешно потребление от около 1,7 млн. тона потенциалът за износ се очертава около 3,3 млн. тона, като към момента пак по официална информация са иснесени 1,8 млн. тона.

Споменаването на тези количествени показатели са за онагледяване на пазария постулат, че излишъците водят до намаляване на цената. Посоченият по-горе ценови срив допринесе за замиране на търговията със зърно в страната. По неофициална информация на българските пристанища вече не чакат кораби за товарене и българските търговци заемат изчаквателна позиция с очаквания за по-добри цени.

По време на борсовата сесия на Пловдивска стокова борса цената на предлаганата пшеница се запази на ниво 310 лв./т без ДДС, а търсенето се движеше в диапазон 275-280 лв./т до 305 лв./т, като последната цена е с фракировка до българско пристанище. Спрямо същия период на миналата година търсенето на пшеница е с 12% по-високо ценово ниво (250 лв./т преди година), а предлагането е с 3,2% по-ниско (320 лв./т преди година).

По време на сесията цената на предлаганата царевица бе коригирана в низходяща посока и от 260 тя достигна ниво 250 лв./т, като търсенето спря на 245 лв./т без ДДС.

Цената на предлагане на слънчогледа също бе коригирана в посока надолу и от 530 тя се установи на 520 лв./т без ДДС, като най-високата котировка „купува” остана на ниво 510 лв./т.

Въпреки че от цялата реколта от рапица (492 хил. тона) са изнесени около 460 хил. тона, все още за остатъчните количества има търсене на ниво 580-590 лв./т, което е с 10 % по-ниско спрямо нивото от преди 12 месеца (650 лв./т). Но пък миналогодишните количества бяха малко под 300 хил.тона.

Виж цените на международните борси ТУК

На българските стокови борси ТУК

 

Leave a Comment