Белащица празнува 1000 г. под чинара, засаден от самуилов воин

С три дни празник село Белащица ще отбележи 1000 години от създаването си. Началото е утре, 20 септември. Мотото ще е „Ден на изобилието – изобилието на Белащица, споделено сприятели“. Това включва кулинарна изложба, в която жители на селото ще демонстрират кулинарни умения и ще покажат местни деликатеси, а всички гости ще имат възможност да ги опитат. Денят ще продължи с културно-музикална програма от самодейни колективи. В 18,30 часа с факелно шествие честването ще се пренесе пред хилядолетният чинар на Белащицахилядолетния чинар, след което ще бъдат положени цветя пред Войнишкия паметник. Чинарът, който според легендата е засаден от група от ослепените самуилови войници, които през 1014 година се заселват на това място и основават днешна Белащица.

Неделя ще е под мотото „Ден на Белащица – минало и настояще -Белащица расте и хубавее“. Празничната програма ще започне в 16,00 часа с молебен, който ще бъде отслужен в центъра на селото, след което ще продължи отново с музикална програма със специалното участие на оркестър“Орфей“.

Третият ден е посветен на децата на Белащица. От 16,00 часа залата на читалището ще бъде предоставена на децата на селото, които са подготвили богат концерт.

 

Leave a Comment