20 септември: Джордж Мартин се ражда, за да разплаче феновете на „Игра на тронове“

Създателят на най-гледания фентъзи сериал отпива от успеха едва когато влиза в зряла възраст

Джордж Мартин празнува днес 66-я си рожден ден. Американецът доби световна известност след като HBO джордж-мартинзапочнаха да филмират епопеята му „Песен за огън и лед“ под името на първата книга „Игра на тронове“. Тази пролет феновете дочакаха четвъртия сезон, а догодина през април ще дойде ред на петия. Големият проблем на публиката е, че Мартин въобще не си поплюва, когато решава съдбата на героите си. В един момент той намира повод да убие дори най-симпатичните образи, хвърляйки в ужас зрителите. И все пак, „Война на тронове“ е филм, който не можеш да спреш да гледаш.

Роден на 20 септември 1948 г., фентъзи писателят Джордж Р. Р. Мартин израства в Байон, Ню Джърси, където неговият свят е „голям пет пресечки“. Въпреки че прекарва ранните си години винаги близко до дома си, въображението му го отвежда на най-различни и далечни места. Най-голям от трите деца, Мартин обича да гледате нестандартни и напрегнати телевизионни предавания като „Трилър“ и „Зоната на здрача“.

Син на пристанищен работник, Мартин започва да пише в начално училище. Той продава истории за чудовище на други деца в квартала си. Докато е в гимназията, Мартин преминава към други теми. Започва да пише фантастики, базирани на комиксите, които той обожава. Започва също да създава и нови супер герои. В гимназия „Марист“ – Католическо училище за момчета, Мартин играе в отбора по шах и прекарва няколко години в екипа на училищния вестник. След като се дипломира през 1966 г., той се записва в Северозападния университет Еванстън, където продължава да преследва страстта си към писането. Получава бакалавърска степен по журналистика през 1970 г., а на следващата година и магистърска степен.

Мартин продава първия си разказ – „Героят“, на Galaxy –  списание за научна фантастика през 1971 г. Той продължава да пише кратки истории, като през 1976 г. публикува колекция от разкази под заглавието „Песен за Лия и други разкази“. Неговият дебютен роман „Гибелта на светлината“ излиза през следващата година.

Въпреки че се ползва с уважение в света на фентъзито и научната фантастика, до 1980 г. Мартин все още не е постигнал огромен комерсиален успех. Той привлича все пак някакво внимание от Холивуд. През 1986 г., работи като сценарист  на телевизионния фентъзи сериал „Зоната на здрача“, а след това се присъединява към екипа на поредицата „Красавицата и Звяра“. Писането за телевизия, обаче поражда предизвикателства за Мартин. „Всеки път, когато връчех сценарий, продуцентите ми казваха: Джордж, това е чудесно, но ще струва пет пъти бюджета ни да го произведем“, казва той в интервю. Уморен от ограниченията на телевизията, Мартин започва писането на нова история в началото на 1990-те – фентъзи поредицата „Песен за Огън и Лед“, вдъхновена от Войната на розите, състояла се през средновековието в Англия.

Първата книга „Игра на тронове“ не е моментален хит, но продажбите се увеличават с всяка следваща част. С издаването на четвъртия том през 2005 г. „Пир за врани“, Мартин вече се намира в горната част на списъка за бестселъри. Неговите книги са представени пред още по-голяма аудитория чрез хитовата телевизионна адаптация „Игра на тронове“, която дебютира през 2011 г. По-късно същата година, Мартин публикува и петата част в поредицата – „Танц с дракони“. Запалените фенове от цял ​​свят разграбат новата книга, която се превръщя в поредния бестселър.

Макар често да е сравняван с Толкин, Мартин пише по-смело, земно фентъзи отколкото мъжът, създал „Властелинът на пръстените“. Светът на Мартин е населен предимно от хора, които водят морално сложен живот и следват свои собствени цели. Неговите сюжетни линии са майсторски изпипани, като приличат много на играта на шах, на която той така се радва. Както един критик пише: „Мартин е един литературен дервиш, омаян от сложни символи и ярък език, и изпълнен с необузданото въображение на най-добрите разказвачи“.

Като автор, Мартин не е показва милост към героите си – убива неочаквано главни герои и други любимци на публиката. Той смята, че има „определено морално задължение“ да отрази реалността на войната в своите фантастични истории. „Хората умират във войни. Хората се осакатени по време на войни, а много от тях са добри, симпатични хора, които не бихте искали да умрат“, обясни в интервю авторът.

Днес безмилостният към героите си писател живее в Санта Фе, Ню Мексико, заедно със съпругата си Парис Макбрайд. Преди това е бил женен за Гейл Бърник, от която има две деца.

Leave a Comment