Ръст в туризма, над 4 милиона чужденци ни посетиха

Над половината от тях са от Европейския съюз. Валежите и кризата между Русия и Украйна не ни докараха минуси

Ръст в туризма отчете зам.-министърът Бранимир Ботевна икономиката Бранимир Ботев. Противно на очакванията, че конфликтът между Украйна и Русия, и дъждовното време ще предизвикат отрицателен тренд, той всъщност е положителен.

Над 50 % от туристите чужденци са от страните-членки на ЕС, каза пред БНТ Ботев. От 4.045 млн. туристи, дошли до юни в България над 2.4 млн. са от страните-членки на ЕС. Това е изключителен добър показател за България защото това означава обърнат тренд“, обясни той.

 

„Очакванията бяха при тази най-дъждовна година (от близо 80 години) за България, при тези лоши климатични условия, резултатите да са по-слаби“, посочи той.

До юли, включително, обаче има ръст от 6.7 % в туризма. Бранимир Ботев се позова на данни на БНБ за приноса на туризма за БВП и текущата сметка на платежния баланс на страната. До юни браншът е внесъл над 1, 074 милиарда евро.

Само в две от десетте основни дестинации има спад – Украйна и Великобритания. Спадът от Украйна обаче вместо очакваните 30-40% е всъщност само около 4 на сто.

Leave a Comment