21 септември: Тайфунът на въображението Стивън Кинг – бррр!

Писателят гений твори по няколко книги годишно под различни имена, намира време и да свири на китара

На днешния ден преди 67 години се появява Стивън Кинг – тайфунът на въображението. Когато го четеш – Стивън Кингкожата ти настръхва, умът ти е в плен, емоциите ти препускат. Умението му да предаде бясната си фантазия в думите е вроден талант. В най-плодотворните си години, той пише по няколко романа на година и от страх, че ще досади на читателите си, се подписва и с друго име. Въображението му понякога идва от дълбините на ужаса, друг път от височините на Космоса. Но винаги то е плод на свръхинтелект.

Един от най-известните и успешни писатели на хорър за всички времена Стивън Едуин Кинг е роден на 21 септември 1947 г. в Портланд, Мейн. Родителите му, Доналд и Нели Рут Пилсбъри Кинг, се разделят, когато той е много малък, и той и брат му Дейвид разделят времето си между Индиана и Кънектикът в продължение на няколко години. По-късно Кинг се завръща в Мейн с майка си и брат си, където завършва училище Lisbon Falls през 1966 г.

Кинг остава близо до дома си по време на студентските си години като се записва в Университета на Мейн в Ороно. Там той пише за вестника на учебното заведение и работи в студентското самоуправление. Кинг публикува първия си разказ, докато е в колежа. Той се появява в Startling Mystery Stories. След като завършва с диплома по английски език през 1970 г., той се опитва да си намери работа, като учител, но отначало няма късмет. Започва работа в пералня и продължава да пише разкази в свободното си време до края на 1971 г., когато се хваща като учител по английски език в Hampden Academy.

През 1973 г. Кинг продава първия си роман  „Кери“ – историята на една измъчвана тийнейджърка, която си отмъщава. Книгата се превръща в огромен успех, след като е публикувана на следващата година. Това позволява на младия писател изцяло да се посвети на литературата. По-късно романът е адаптиран за големия екран като Сиси Спейсик изпълнява главната роля. Скоро се появяват още популярни романи, сред които и „Сейлъмс Лот“ (1975), „Сиянието“ (1976), „Подпалвачката“ (1980), „Куджо“ (1981) и „То“ (1986).

Докато пише романи за канализационни чудовища и зли, бесни кучета, Кинг публикува и няколко книги под името Ричард Бакман. Няколко от ранните му романи – „Гняв“ (1977), „Дългата разходка“ (1979), „Пътна мрежа“ (1981),  „Бягащия човек“ (1982) и „Проклятието“ (1984), са публикувани под друго име, заради безпокойството на Кинг, че обществото няма да приеме повече от една книга от един автор в рамките на една година. Той измисля псевдонима, след като вижда един роман от Ричард Старк на бюрото си, който се оказа, че е псевдоним, използван от Доналд Уестлейк – и го съчетава с песента  „You Ain’t Seen Nothin’ Yet“ на Бакман Търнър Овърдрайв, която върви по радиото в този момент.

Много от творбите на Кинг са адаптирани за киното или телевизията – „Подпалвачката“ се превръща във филм през 1984 г. с участието на Дрю Баримор; „Куджо“ е филмиран през 1983 г., а през 1990 г, е адаптиран като минисериал, „Сиянието“, който излиза по кината през 1980 г. с участието на Джак Никълсън, се превръща в класически трилър-хорър.

През голяма част от кариерата си, Кинг пише романи и разкази с шеметна скорост, като публикува няколко книги годишно през 80-те и 90-те години. Както и при по-ранните му творби, неговите завладяващи и вълнуващи истории продължават да се използват като основа на множество игрални и телевизионни филми. Актьорите Кати Бейтс и Джеймс Каан участват в критично признатата и комерсиалено успешната адаптация на „Мизъри“ през 1990 г. Четири години по-късно „Изкуплението Шоушенк“, базирано на един от неговите разкази, става друг хит.

Кинг продължава да произвежда завладяващ произведения. Той работи в телевизията, като пише за поредиците „Мъртвата зона“ (базирана на неговия роман), и за „Болница Кингдъм”, наред с други проекти. Той остава един от най-популярните писатели и с по-късните си произведения. През 2011 г. Кинг публикува „22 ноември 1963“ –  роман, включващ пътуване във времето, като част от усилията да се спре убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Той също така изненадва публиката като през 2013 г. пише „Доктор Сън“, продължение на популярния си роман „Сиянието“. Романът става № 1 в бестселър списъка на New York Times през октомври 2013 година.

На 19 юни 1999 г., Кинг е блъснат от кола в Ловел, Мейн и пада на около 4 метра от тротоара на шосето. Заради нараняванията си (пробит ляв бял дроб, множество фрактури в краката, разкъсване на скалпа, счупено бедро) писателят лежи в болница до 9 юли. След пет операции Кинг се завърща към работата си, въпреки че краката го болят до такава степен, че може да седи само около 40 минути преди болката да стане нетърпима. През 2002 г. обявява, че ще се оттегли от писането заради болките си и намалената издръжливост. Въпреки това продължава да пише, „но с много по-бавно темпо от преди“.

Кинг и  съпругата му Табита Кинг, която също е писателка, разделят своето време между Флорида и Мейн. Те имат три деца: Наоми Рейчъл, която е преподобна, Джоузеф Хилсторм, който пише под псевдонима Джо Хил и е възхваляван хорър-писател и Оуен Филип, чийто първи сборник с разкази е публикувана през 2005 г.

Освен писател, Кинг е и музикален фен. Той дори понякога свири на китара и пее в група наречена Rock Bottom Remainders с Дейв Бари и Ейми Тан – други литературни звезди. Групата е организирала досега няколко концерта с благотворителна цел.

 

Leave a Comment