Мега градината с ябълки край Динк тепърва ще отчита качество

„Съни епъл“ЕООД е направило дарение за събор на селото, търсело е и работници, но само 55 са се отзовали
Управителят Йордан Пашов

Управителят Йордан Пашов

Най-голямата ябълкова градина в страната – тази край село Динк, Пловдивско, тепърва ще отчита качествената реколта. Това съобщи след репортажа на АгроПловдив в края на миналата седмица управителят Йордан Пашов. Той се обади на автора, за да уточни два момента в публикацията, които според него ще предизвикат неправилни интерпретации.

„Скоро започваме да берем качествената продукция. До момента работниците събираха падналите на земята ябълки. По тази причина цифрите за отчетените до момента количества не дават обективна картина за състоянието на градината“, посочи Пашов. „Вярно е, че от 600 тона прибрани ябълки, 500 тона са насочени за преработка. Но оттук нататък ни предстои истинската беритба.“ Миналата седмица управителят обясни големия процент „капушки“ с двете градушки през пролетта и последното наводнение от обилните дъждове.

Мениджърът на градината искрено се възмути от изявлението на кмета на Динк Йосиф Асенов, че фирмата стопанин – „Съни епъл“, чиито собственик е банкерът Цветелина Бориславова, не помага на селото. И още – че не наема достатъчно хора от Динк за беритбата.

„За събора на Динк миналата година на 15 август направихме парично дарение“, посочи Пашов, учуден от късата памет на кмета.

„Когато търсихме работници за беритбата, разлепихме съобщения и в Динк. Но отзовалите се бяха всичко на всичко 55. А ние имаме нужда от 100 човека. Затова наехме и хора от други села. Всички те са на граждански договори, като част от берачите са изпратени при нас от бюрата по труда“, добави Йордан Пашов.

„В сезона на беритбата на ябълки „Съни епъл“ е сред големите работодатели в района, а условията при които наема работници, са съобразени с трудовото законодателство“, каза още управителят.

Прочети още: Какви ябълки роди градината на банкера Цветелина Бориславова?

Leave a Comment