„Витамина“ днес – фотоволтаичен парк сред руините

Емблемата на "Витамина"

Старото лого на „Витамина“ не пада от олющената стена

Собственикът замислял да възстанови консервното производство, твърди последният държавен директор на завода Матей Жутев

Най-голямото консервно предприятие в страната „Витамина“ в Стамболийски започна да произвежда електричество от слънцето. Фотоволтаичен парк е инсталиран в двора сред руините на някогашни складове и цехове. Мощността на съоръжението е малко над 4 мегавата, а площта – 100 декара. За да му намери място, фирмата собственик „Витамина – ЕС“ е съборила два склада. От една от съборетините в обширния двор на завода някой изхвърляше през прозореца дървени палети, останали от Тодор Живково време.

През 1991 г. капиталът на „Витамина“ЕООД е бил малко над 17 милиона лева, а в края на 1995 г. по счетоводни баланси е бил 260 056 494 лева. В началото на 1996 г. земеделското министерство преобразува дружеството на ЕАД, а няколко месеца по-късно Агенцията за приватизация продава 60% от

цех на "Витамина"

Някой изхвърляше дървени палети от един порутен склад

фирмата на „ТКМ фрутс енд джусис менифактчъринг“ООД. Ангел Тонев и Спиридон Манолопулос са съдружници в него.

До този момент огромната консервна фабрика е работела. През 2002 г. производството окончателно спира.

„Не си мислете, че купувачите са виновни за разтурянето на „Витамина“. Те направиха каквото можаха. Вкараха доста пари и доста пари загубиха.  Истината е, че земеделието вече беше унищожено, а руският пазар – затворен“, обясни днес Матей Жутев. Той бе последният изпълнителен директор на държавния завод.

Забележителната история на „Витамина“ разказва, че най-силното ѝ производство е било през 1985-1987 година. Тогава са се правели 96 000 тона консерви годишно. Всеки ден 12 автобуса са превозвали работници от околните села, студенти са идвали на бригади в Стамболийски и са нощували в общежитията на консервната фабрика. Работниците на щат са били 3000 души. Към завода имало спортен комплекс, дори се е замисляло да се построи и закрит плувен басейн.

В края на 90-те години производството се свило над 10 пъти, а работниците се стопили на 650 души. През 2001 г. 30 тона

Матей Жутев

Последният държавен директор Матей Жутев днес

готови консерви останали на склад, защото нямали пазар. „“Витамина“ спря заради калпавата държавна политика“, убеден е Жутев. „В соцгодините по пътя между Стамболийски и Пловдив, отляво и отдясно имаше ябълкови градини. Навътре полетата бяха пълни с домати. Но градините ги изсякоха, а като раздробиха земята, изчезнаха полетата с пипери и домати. Край! Каквото беше няма да се върне“, разсъждава с непреодолим песимизъм бившият директор с две дипломи – за икономист и за технолог.

Фотоволтаичният парк работи от миналата година. „Ангел Тонев го направи, за да използва по някакъв начин базата“, поясни бившият директор. Жутев твърди, че Тонев имал намерение да възобнови консервното производство. „Скоро ми сподели, че има такива намерения“, призна той. Сградите щели да се ремонтират, а вътре да се вкарат нови машини.

Матей Жутев  прекарва дните си в някогашния клон 4. Облечен като общ работник той кърпи нещо по сградите, където се е намирал хладилникът за дълбоко замразяване. Жутев и негов съдружник са закупили преди години базата, но им трябват 4 милиона евро, за да я вкарат в експлоатация. „Само че, първо, никоя банка не е склонна да ни даде такъв кредит. И второ, чудим се, ако някога възстановим хладилника ще има ли с какво да го напълним“, обясни Жутев.

ПАРЧЕ ОТ КОМБИНАТА – НА ТЕЗГЯХА

Част от „Витамина“ – 25 декара със сгради, е била възстановена по Закона за реституцията на братята Тевекелиеви. Те опитали да произвеждат сателитни антени, но скоро зарязали дейността си. Тези дни частен съдебен изпълнител обяви за продажба имота, който е собственост на „Булсат“ООД на Тевекелиеви. Първоначалната цена е 482 800 лева.

„Булсат“ е длъжник на няколко дружества, но най-големия ѝ кредитор е ОББ.

 

Leave a Comment