С нестинарски танц откриват Панаира на занаятите в Пловдив

Есенен панаир на занаятите в ПловдивЕсенният панаир на занаятите ще бъде открит тази вечер в Пловдив с пищна програма, в която е предвиден и нестинарски танц. Пловдивчани и гостите на града ще могат да разгледат занаятчийските произведения от 25 до 28 септември в  Стария град.

Днес от 19 часа от площад Централен до Лапидариума в Стария град ще бъде пренесен огън, запален в работилницата на най-стария ковач в региона. По пътя участниците ще запалят и дъбови цепеници над Тунела, върху чиято жар нестинари от формация „ФЕНИКС” ще танцуват. После дефилето ще продължи до площадчето над църквата „Св. Св. Константин и Елена“, където от „Феникс“ ще изпълнят огнено шоу на тема „Ковачи“, казо изпишат с факли думата „заедно“.

Финалът на вечерното шоу ще е при Лапидариума в Стария Пловдив, където ще бъдат запалени огнищата на  участниците. В пленера по ковано желязо, който е част от Панаира на занаятите, ще се състезават десет майстори – ковачи от България, Англия и Македония. Утре те ще изработят чукчета по образец на тези, които са използвани от възрожденския период на града. Най-успешното копие ще бъде дарено. Самият Есенен панаир е част от празниците на Стария Пловдив.

Организатор на проявите е Регионалната  Занаятчийска  Камара в Пловдив.

 

Leave a Comment