Насърчават производството на семена от памук

растение памук

Най-после и памукът влезе в схемата на помощите

От 1 април производителите на качествен посевен материал ще кандидатстват за субсидията

Производството и използването на висококачествени семена на памук ще се стимулира от държавата. Европейската комисия одобри днес това предложение. На 12 март 2013 г., изменението на схемата бе публикувано в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. Тя ще се прилага под № SA.36309 (2013/N).

Кандидатстването за субсидията и издаването на удостоверения ще започне от 1 април тази година. Предвидено е помощта да се прилага до 31 декември 2013 г. Бенефициенти по схемата са регистрирани земеделски производители, които са получили разрешение за производство на посевен материал, по реда на чл. 28 на Закона за посевния и посадъчен материал. Насърчаването ще е чрез субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

От 2010 г. е в сила и се прилага схема на държавна помощ за производство и влагане на висококачествени семена, припомня Министерството на земеделието и храните. През 2011 г. беше нотифицирано и одобрено от Европейската комисия изменение на държавната помощ, което позволи в схемата да се включат домати, краставици, пипер, дини и пъпеши.

За включването на влакнодайната култура памук, през 2013 г. МЗХ предприе мерки за изменение на помощта.

 

Leave a Comment