EВН иска по-високи цени на тока от 1 април

Йорг Золфелнер,

Йорг Золфелнер иска разходите на ЕВН да са равни на приходите

Загубите на компанията от зелените енергии били 100 млн. лв. за 8 месеца

ЕВН България ще поиска от ДКЕВР да преразгледа незабавно цените на тока от 1 април до 30 юни, заяви днес на пресконференция председателят на УС на компанията Йорг Золфелнер. „Ще настояваме те да са такива, че нашите разходи да са равни на приходите ни“, каза той.

Золфелнер посочи, че от 1 юли м.г. до 1 март 2013 г. дружеството е претърпяло загуби в размер на 100 милиона лева. Те са натрупани заради променената схема за изкупуване на зелена енергия от ЕРП-та. Досега минусите са били покривани от фирмата. „Това вече не е възможно, ние бяхме дотук“, заяви австриецът.

Прогнозите на ЕВН показвали, че през следващите 3 месеца загубите ще са 40 милиона лева заради увеличеното производство на възобновяема енергия. По-лошият сценарий бил Върховният административен съд да отмени увеличената цена за достъп на производителите на енергия от ВЕИ, което вече е факт при първата съдебна инстанция. „В такъв случай само за 3 месеца загубите на дружеството ще са 78 милиона“, увери Золфелнер.

„Компанията ще изпадне в невъзможност да обслужва задълженията си и сигурността на доставките ще бъде застрашена“, предупреди председателят.EVN настоява още българската страна да започне преговори за изпълняване на договора между България и Австрия за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Дружеството няма намерение да се изтегля от България, увериха на пресконференцията.

ЗАПЛАХА

Австрийската компания ЕВН има намерение да съди България заради спора с ДКЕВР за изкупуването на енергия от възобновяеми енергийни източници, съобщи „Ройтерс“.

Компанията ще заведе дело в Международния арбитражен съд, за да защити инвестициите си, ако не бъде постигнато споразумение в рамките на следващите три до шест месеца.

Leave a Comment