Полските домати и пипер са с над 25% по-скъпи спрямо 2013

Картофите, захарта, олиото и брашното са поевтинели

Полските домати и червеният пипер са значително по-скъпи през този септември спрямо отчетените цени Чушки и домати пред тържище "Родопи-95" през същия месец 2013 г., сочи обзорът на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Доматите на открито са поскъпнали с 31% спрямо август и с 28 на сто спрямо септември 2013 г. При зеления пипер има увеличение с 12% в сравнение с август, докато червеният е поевтинял с 12.6%. Въпреки месечния спад, червените чушки са с 25% по-скъпи спрямо септември 2013 г.

Повишение спрямо август е отчетено и при цената на оранжерийните домати – 20%. Поскъпването при полските краставици е 9%, а на оранжерийните – 5.6%. На месечна база картофите са поевтинели с 5%.

При повечето плодове се наблюдава поевтиняване спрямо предходния месец. Цените на ябълките и гроздето са паднали с 9-14%, а дините с 3%.

След рязкото поскъпване на лимоните в края на юли и началото на август, от средата на август цената им се стабилизира, макар и на високо ниво, а през септември се наблюдава траен низходящ тренд. Въпреки успокояване на пазара, цените на лимоните останаха на значително по-високо ниво спрямо същия месец на минала година, като поскъпването на годишна база при тях е около 60%.

На годишна база, освен при градинските домати и червения пипер, ръст е регистриран и при цените на оранжерийните домати, зеления пипер и гроздето. Спрямо септември 2013, те са с 11 до 17% по-скъпи.

Малко по-високи са цените през тази година и на ябълките и дините (3-4%).

Спад на годишна база е отчетен при картофите – 26%, при оранжерийните краставици с 22% и при полските краставици – 7%.

През септември при цените на захарта, фасула, ориза, олиото и млечните произведения има лек спад с около 1-3 на сто спрямо август. Незначително колебание нагоре има при цената на свинското месо и колбасите. Цените на брашното, яйцата и пилешкото месо се задържат около нивата от август. На годишна база цените на млечните произведения са почти без промяна. Месото и месните произведения поевтиняват с 2-3 на сто, само цената на каймата е със 7% по-ниска.

За пореден месец се отчита ръст на годишна база при цената на зрелия фасул – 9 на сто, но тенденцията през последните месеци е на стабилизирането й. Цената на ориза се качва на годишна база с 4.5 на сто.

Поевтиняването на захарта на годишна база е 33%, на олиото – 13%, и на брашното – 5,7 на сто. Цената на яйцата не се променя.

Leave a Comment