Румен Порожанов: Министерствата трябва да работят с 22% по-ниски бюджети

Обсъждането на проекта за актуализация с Тристранния съвет може да се отложи за сряда

Румен ПорожановАктуализацията на бюджета ще е в резултат на извършената от Министерството на финансите оценка, с която ведомството се е ангажирало, заяви пред националното радио министър Румен Порожанов. „Предложението, което ние внасяме, единствено обективно отразява снимката на бюджетните, на публичните финанси към момента. Тази актуализация не обслужва никого. Диспропорциите, които ние установихме и заварихме, не сме ги установили само ние, те се формираха още в началото, още при приемането на Закона за бюджета. Нашата цел е да ги посочим“, каза финансовият министър.

Порожанов припомни, че при приемането на бюджета са били заложени инфлация и ръст на брутния вътрешен продукт за 2014 г. от 1.8 процента. „За съжаление, този номинален ръст на БВП не се случи  и дефлаторът, който се изчислява в рамките на тази година е отрицателен и ще направи БВП на по-ниски нива от заложения, с около 2,4 млрд. лв., което буквално се отразява както на приходите, така и на параметрите, които се изчисляват по Закона“, поясни той. И добави, че с всички корекции, правени досега, практически министерствата трябва да работят с бюджети, намалени с 22%.

Финансовият министър поясни, че фискалният резерв, с който разполага бюджета, е бил в размер на 8,2 млрд. в началото на служебния кабинет. Този ресурс покрива разходите , които са по дефицита на бюджета, който е към момента, без актуализацията. Покрива още плащанията, които са по обслужванията на дълга, към момента. През януари обаче има струпване на големи плащания по външен дълг – близо 1.7 млрд, дефицити, и директните плащания на площ.

Той добави, че ако на синдикатите и работодателите им е нужно повече време, за да се запознаят с проекта за актуализация на бюджета, заседанието на Тристранния съвет, което беше насрочено за утре, може да се отложи за сряда.

Румен Порожанов информира, че очаква до края на октомври да бъдат възобновени плащанията по ОП „Околна среда“.

Leave a Comment