28 септември: Наоми Уотс, или по-щастливата лейди Даяна

Англичанката, която е ту незабележима, ту възхвалявана в киното, има две номинации за Оскар

Наоми УотсНаоми Елън Уотс е родена на 28 септември 1968 г. в Шорам, Англия. Номинираната за Оскар актриса се занимава с разнообразен микс от проекти в кариерата си, които варират от хорър до комедия, от големи епични филми до малки независими продукци. Баща й Питър е звуков инженер на „Пинк Флойд” и умира когато Наоми е едва на седем години. Заедно с майка си и брат си се премества в Австралия през 1982 г. През 1986 г., Уотс прави филмовия си дебют в „For Love Alone“. По-късно тя работи със скъпата си приятелка Никол Кидман в училищната драма „Flirting“(1991).

В продължение на години, актрисата се появява по телевизията и в няколко филма. Но едва чак след изпълнението ѝ в известната мистерия на Дейвид Линч „Мълхоланд Драйв “ през 2001 г. критиците започват да ѝ обръщат внимание. Ролята стартира кариерата на Уотс и тя започва да участва в големи проекти, като през 2002 г. се снима се в хорър хита „Предизвестена смърт“ – американски римейк на популярен японски филм на ужасите. Филмът има страхотен успех, като бокс офиса му надхвърля 1 милион долара. Критиците не са особено очаровани, но това не пречи Уотс да заеме мястото си в светлината на прожекторите.

През 2003 г. Уотс се появява в комедията „Развод по френски“, базиран на бестселъра на Даян Джонсън, където играе американка, която е омъжена за французин и живее в Париж. Връзката със съпруга ѝ започва да се разпада, докато сестра ѝ (Кейт Хъдсън) е на посещение. Същата година, Уотс изумява както публиката, така и критици с изключителеното ѝ представяне в трилъра „21 грама“ с участието на Шон Пен и Бенисио Дел Торо. Превъплъщението ѝ в млада майка с безразсъдното минало е считано от мнозина за най-доброто в кариерата ѝ като също ѝ печели и номинация за Оскар. Заради него Наоми е титулувана като една от най-добрите актриси от своето поколение. Уотс последва тази роля с участие в драмата „Ние вече не живеем тук“(2004), както и в нестандартната комедия „Обичам зелените площи“ (2004), както и в „Убийството на Ричард Никсън“ (2004), където отново си партнира с Шон Пен, с който отново се събира и в „неЧЕСТНА ИГРА” (2010)

През 2005 г., се появява в „Предизвестена смърт 2“, както и в „Кинг Конг“ на Питър Джаксън. По-късно тя си партнира с Виго Мортенсен в „Източни обещания“ (2007) –  драма за организираната престъпност и се появява в трилъра „Забавни игри“ (2007).

Уотс доставя друго звездно изпълнение през 2012 г. в „Невъзможното“, който е базирана на истинска история.

Наоми Уотс като лейди Даяна

Наоми Уотс като лейди Даяна

Във филма тя играе майка на почивка със семейството си в Тайланд през 2004 г. когато настъпва бедствие. Семейството ѝ, заедно с безброй други в региона, е въвлечено в опустошението, причинено от цунами. За изпълнението си, Уотс получава номинация за Оскар.

По това време, Уотс приема ѝ ролята на принцеса Даяна в „Принцеса Даяна“. Този филм се фокусира върху последните години от живота на покойната принцеса.

След романтична връзка с актьора Хийт Леджър, с който си партнира в „Бандата на Кели“ (2003), Уотс намира щастието с актьора Лив Шрайбър, с който се запознава по време на заснемането на „Цветният воал” (2006). Двойката приветства син, Александър Пийт, на 26 юли 2007 г. в Лос Анджелис. Те разширяват семейството си на следващата година като се сдобиват с втория си син Самюел Кай.

Leave a Comment