Октомври идва с хлад, живакът ще играе от минус 1 до плюс 27 градуса

Месечните валежи ще са между 40 и 60 л/кв.м., в Югоизточна България до 90

есен, ноемвриВ началото на октомври времето ще е хладно, но синоптиците виждат през следващия месец и сравнително топли дни. Най-високите температури ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4 градуса, съобщи пред БТА Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Средните месечни температури през идния месец в равнините ще са между 11 и 15 градуса, във високите полета – между 8 и 11 градуса, в планинските райони – от 4 до 8 градуса.

Сумата на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините – от 80 до 100 литра на квадратен метър.

Още на 2 октомври от североизток-изток ще проникне по-хладен въздух, облачността ще е разкъсана, по-често предимно значителна, без съществени валежи.

През последните дни от десетдневието температурите слабо ще се повишат. През второто десетдневие времето ще бъде по-променливо, с условия за превалявания и усилване на вятъра. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения ще има около 12-13 октомври и около 16 октомври. През повечето дни от този период температурите ще бъдат по-високи от обичайните.

В началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за обстановка с валежи, но след това тенденцията е да бъде по-спокойно, с условия за характерните мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове, но през деня – и със слънчеви часове. Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните, прогнозира Марияна Попова.

 

Leave a Comment