Гръцки и италиански ябълки се появиха на пистата, полските – след месец

Българските плодове са най-евтини в момента

ябълки в кофиАко до преди десетина дни българските ябълки бяха сами на търговската писта, днес вече са в компанията на гръцки и италиански плодове, тазгодишна реколта. Стоката от Италия се търгува традиционно скъпо за българския потребител – от 1.20 до 1.80 лева едрова цена. Големият марж е предимно заради разликата в едрината на ябълките и в сортовете.

Гръцките плодове са по-евтини, а и като количество са малко. Пристигат у нас, натоварени в малки камиони, за да поддържат състезателния дух на пазара. На тържищата се предлагат за 1.10-1.30 лева.

У нас само професионалните овощари опазиха от струпясване реколтата. Ябълките с отличен външен вид се търгуват за 1.10 лева, а дребните и петносани плодове вървят по 0.50 лева.

Най-големият конкурент на българските производители – ябълките от Полша, все още не са се появили на нашия пазар, твърдят търговци. В началото на ноември те пристигат в огромни количества и на невъзможно ниски за българските ябълкари цени – 30 евроцента, от които към 10 е амбалажът.

„Ако не успеем до края на октомври да продадем стоката, загиваме“, призна производител на ябълки от Пловдивско. Алтернативата е плодовете да се пласират под себестойност, за да са конкурентни на полските.

„Не са верни слуховете, че на нашия пазар вече има полски ябълки от реколта 2013, които са били съхранени в хладилници“, отрекоха търговци от тържище „Родопи-95“ край Първенец. Според тях само италианските производители разполагат с хладилни технологии, при които плодовете издържат до две години.

 

1 Comment

  1. гражданин каза:

    ЗП продава 5 тона ябълка-Мелроуз червена, биологично производсто със сертификат на „Биосерт“-Пловдив. Тел.: 0893447886
    Ябълките се продават и конвенционално, има готови количества на склад. Ябълката е едра, добре оцветена и с отлични вкусови качества.РЕГИОНА Е ВРАЦА ЦЕНАТА Е 80СТ ЗА КГ ОТ ГРАДИНАТА.

Leave a Comment