Почти 30% от изследвани марки краве масло са с растителни мазнини

В 5 от анализираните 15 проби съдържанието на вода се оказало над обявеното в етикета

краве маслоПроизводители на краве масло влагат в продукта немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на закона, съобщи БТА като цитира изследване на Българската национална асоциация „Активни потребители“. То е обхванало 15 популярни марки масло. Тестът е направен в две независими лаборатории.

Резултатите показали, че почти 30% от анализираното краве масло е със заместители на млечната мазнина. При четири от изследваните проби е установено, че са използвани предимно твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

При някои проби количеството нерегламентираните мазнини достига 75 процента. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента. При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

От „Активни потребители“ алармират, че някои производители на краве масло влагат повече вода от съдържанието, което са обявили. Това е констатирано при пет от пробите.

1 Comment

  1. mihailov каза:

    и какво от това ,че е констатирано некачественото масло. защо не публикувате имената на фирмите производителки да не си купуваме от тяхното масло. от какво ви е страх. в противен случай може да ви обвинят, че публикувате неверна информация

Leave a Comment