Разрешиха по 1.5 грама захар на литър вино

майсторене на виноЗаради слабата и неузряла продукция от грозде Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) разреши да се добавя до 1.5 грама захар на литър вино, съобщи в. „Преса“, като цитира шефът на агенцията Красимир Коев. От няколко седмици винарите настояват пред агенцията да се вдигне забраната за влагане на захар в напитката. Причината за искането е хладният и дъждовен септември, през който лозарите не могат да отчетат необходимият захарен процент в реколтата. През този месец, когато след 15-о число настъпва масовата беритба на винените сортове, не можа да се събере и една слънчева седмица, която да вдигне градусите в плода.

От пет години насам ИАЛВ не е давала съгласие за допълнително озахаряване на виното. Тази година обаче е извънредна като климатични дадености. Европейското законодателство разрешава при подобни неблагоприятни условията използването на захар.

Коев предупреждава, че агенцията стриктно ще следи да не се надвишава разрешеният процент сладък подобрител. Съществуват уреди, които могат да измерят точното количество рафинирана захар във виното.

Leave a Comment