Пшеницата у нас е поевтиняла с 13% от началото на годината

От Софийска стокова борса отчетоха рекордни добиви при пшеницата и царевицата, понижения при рапицата и слънчогледа

Автор: Мартин Иванов

Колкото повече (хлебно зърно), толкова по-малко (печалба)

пшеницаЗа първите девет месеца на годината пшеницата у нас е поевтиняла с 13% и в момента се търгува около 300 лева за тон. Това заяви днес Антоанета Белопитова, експерт от Софийската стокова борса. Подобно поевтиняване според нея не е изключение като се има предвид развитието на международните пазари и тенденцията за повсеместен спад в цените заради очакванията за отлична реколта през текущата стопанска година. Очаквания, които се потвърждават и от последните оценки на Международния съвет по зърното, според които общите добиви от пшеница в света се оценяват на 717 млн. тона, което е с 3 млн. тона над нивото на рекордната 2013/14 година. В това число реколтата в ЕС се оценява на 153,8 млн. тона (+10 млн. т в сравнение с 2013/14 г.), а на Русия- 60 млн. т (+8 млн. т. ). В резултат на свитото потребление, което по последни данни на експертите се оценява на 709 млн. т и големите добиви, преходните запаси от пшеница през текущата година се очаква да достигнат 15 годишен връх до 195 млн. тона.

Експертите от борсата коментираха, че свитото потребление е последица от световната финансова криза. В момента според тях анализаторите се притесняват дали въпреки очакваните големи добиви, пшеницата ще отговаря на необходимите качества за производство на хляб, или ще отиде за фураж. Негативно влияние според тях върху цените оказва и агресивният износ на пшеница от Украйна и Русия за Египет, който, както е известно, се явява най-големият вносител на зърно в света. За 2014/15 година се очаква руският износ на пшеница да се увеличи с около 4 млн. тона и да достигне 22,5 млн. тона, а за Украйна с близо 1 млн. тона до 10 млн. тона. Както е видно, кризата в Черноморския регион не се отразява особено върху зърнения експорт на двете страни, и те се стремят да го увеличават.

Най-голям спад в цените на пшеницата от 19% през деветте месеца на годината се регистрира в Унгария.

Цени на пшеницата на FOBв някои страни USD/t

Германия 212
Франция 230
САЩ 233
Русия 240
Украйна 238

 

В момента брашно тип 500 у нас се търгува по борсите при 0,68 лв. за килограм спрямо 0,79 лв. през януари.

Цените на царевицата още не са достигнали дъното

Докато при пшеницата анализатори и наблюдатели са на мнение, че цената вече е достигнала дъното,то това не важи за царевицата, тъй като кампанията по прибирането на тази култура е все още в началото си. Ако цените на царевицата зад Океана продължат да падат, то това ще се отрази негативно и на цените и в Европа. И тук от IGC дават драстичен ръст на производството от 974 млн. тона през 2014/15 година при очаквано потребление от 959 млн. тона, което води до увеличаване на преходните запаси до 191 млн. тона. За ЕС се очаква реколтата от тази култура да достигне около 71 млн. тона. Ако климатичните условия и падналите валежи са се отразили неблагоприятно на пшеницата, то за царевицата те са спомогнали за увеличаване на добивите.

Цени на царевицата на FOBв някои страни USD/t

Унгария 147
Франция 174
САЩ 176

 

Най-голям спад в цените на царевицата в Европа за деветте месеца на годината се регистрира отново в Унгария – 32%. Цената ѝ у нас се движи близо до тази на пшеницата от порядъка на 280-300 лева за тон, като не се наблюдават съществени изменения спрямо началото на годината.

Очаквания за по-ниска реколта от рапица

Експертите очакват през тази година по-слаба реколта от рапица, но засега това не оказва особено влияние върху цената ѝ на борсата в Париж, която в момента е около 315 долара за тон. Спадът е с 14% в сравнение с началото на годината. Причина за това може би е прогнозата за по-добра реколта при тази маслодайна култура в ЕС от около 23 млн. тона.

Спад и в цената на слънчогледа

Трендът на понижение при цените на основните култури не отминава и слънчогледа. Това се дължи най-вече на данните за по-слаба реколта като качество и количество. Глобалната реколта през 2014/15 година се очаква да достигне до 140 млн. тона, което е спад с 3 млн. тона на годишна база. В това число за ЕС прогнозите са тя да е 8 млн. тона спрямо 9 млн. тона през 2013/14 година. У нас цената на слънчогледа от началото на септември е 450 лв. за тон без ДДС. Най-голям спад в ЕС за деветте месеца на годината се отчита в Унгария- 21% и Украйна 17%.

Цени на слънчогледа на FOBв някои страни USD/t

Унгария 355
Украйна 344

 

На фона на тези цени рафинираното олио в Ротердам към момента се търгува при 850 долара за тон, което е с 11% по-малко в сравнение с началото на годината. Олиото у нас по тържищата се търгува средно по 1,60 лв. за литър спрямо 1,79 лв. през януари, което също е поевтиняване от 11% за отчетения период.

Актуалните котировки на борсата вижте ТУК (международни борси) и ТУК (български)

Leave a Comment