Вносното масло е краве, българското – миш-маш

краве маслоПредседателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов уточни днес пред бТВ, че сред 15-те изследвани марки краве масло имало и такива от внос. Той каза, че при тях почти нямало отклонения – техните показатели при лабораторните изследвания били в рамките на стандартите за краве масло. Всички посочени отклонения – съдържание на немлечни мазнини и по-висок състав на водата, са открити в българските продукти.

Вчера от „Активни потребители“ изнесоха резултатите от тематичната проверка какво масло консумира българинът. От асоциацията оповестиха, че изследванията са извършени в две независими лаборатории. Те са показали, че в почти 30% от пробите в „кравето масло“ са вложени растителни мазнини и най-вече палмово масло, или животинска мас. Количеството им е от 10 до 75%.

Богомил Николов информира, че от два хипермаркета са взети общо 15 проби на стоки, обозначени като „краве масло“. От тях 11 са произведени в България, 3 – в чужбина, е 1 е с неизвестен произход.

От Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че започват свои проверки на база на данните на „Активни потребители“.

 

 

Leave a Comment