1 октомври: Обществото на умните хора си намира покрив – Менса

Членове на Клуба на интелигентните са от шофьори до професори и от двегодишни деца до 90-годишни старци, и въпреки това са само 2% от населението
С коефициент на интелигентност 141 2-годишният Адам Кирби надмина с 10 пункта президента на САЩ Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън

С коефициент на интелигентност 141 2-годишният Адам Кирби надмина с 10 пункта президента на САЩ Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън

Менса е организация за хора с висок коефициент на интелигентност. Думата „Менса“ означава „маса“ на латински. Менса е общество, където раса, цвят на кожата, вероизповедание, национален произход, възраст, политика, образование или социален произход са без значение.

Тя е основана в Англия на 1 октомври 1946 г. от Роланд Berrill, адвокат, и д-р Ланс Уеър, учен и адвокат. Те са имали идеята да формират обществото за умни хора като единствената квалификация за членствове с висок коефициент на интелигентност. Първоначалните цели са, както и днес да се създаде общество, което с неполитически характери независимо от всякакви расови или религиозни различия. Обществото приветства хора от всички сфери на живота, чийто коефициент на интелигентност е в топ 2% от населението, с цел да се опознаят и да участват в широка гама от социални и културни дейности.

Менса има три основни цели: да идентифицира и стимулира човешката интелигентност за благото на човечеството, да насърчава изследователската дейност в естеството, особеностите и приложенията на интелигентността, както и да насърчава стимулиращи интелектуални и социални възможности за своите членове.

Днес Менса има над 120 000 членове  в 100 страни по целия свят. Има активни организации в повече от 40 държави на всички континенти с изключение на Антарктида.

Няма нито една преобладаваща характеристика сред членовете на Менса освен висок коефициент на интелигентност. За много от тях организацията осигурява усещане за семейство, но за други  тя е просто небрежна социална дейност. Има много бракове сключени благодарение на Менса, но за много хора, това е просто една възможност за стимулиране на ума. Повечето членове имат добро чувство за хумор и обичат да говорят.

Членовете са на възраст от 2 до над 100 години, но повечето от тях са между 20 и 60. В областта на образованието варират от деца в предучилищна възраст и хора, прекъснали гимназия, до такива с множество докторантури. Има членове, които живеят от държавни помощи и други, които са милионери. Що се отнася до професиите, гамата е зашеметяваща. Менса има професори и шофьори на камиони, учени и пожарникари, компютърни програмисти и фермери, художници, военни, музиканти, работници, полицаи и стъклари.

Менса не взиме позиция относно политиката, религията или обществените въпроси. Менса има членове от толкова много различни страни и култури с различна гледна точка, че ако организацията изповядва една определена гледна точка това би противоречало на ролята ѝ на форум за всички гледни точки. Разбира се, отделните членове на Менса често имат силни становища . Твърди се че в една стая с 12 члена ще има най-малко 13 различни мнения по дадена тема!

 

Leave a Comment