Полша: ЕС печели време с помощите за фермери

Министърът на икономиката поиска финансова подкрепа и за индустрията заради руското ембарго

ябълки от ПолшаПолският министър на икономиката Януш Пиехочински обвини Брюксел, че не разбира, че фермерите в страните от Източна Европа, чието производство е зависимо от Русия, са най-големите губещи от наложеното ембарго. Това информира Dpa. Според него Брюксел само печели време с обезщетенията за производителите. Както е известно Русия реагира със налагане на забрана за внос на плодове, зеленчуци и някои храни от САЩ и Европа заради наложените ѝ санкции.

Той допълни, че полските предприятия плащат най-голямата цена заради влошаване на отношенията между Брюксел и Москва, тъй като имат най-голям дял от руския пазар. Варшава ще настоява за финансова подкрепа не само за фермерите, но и за индустрията.

В същото време по информация на ИТАР-ТАСС руските фитосанитарни власти в Новосибирск са задържали товар от 20 тона с полски ябълки, превозвани от Беларус за Казахстан. Причина за мярката е,  че контролните органи са били срещу преминаването на товара през руска територия. В цитираното прессъобщение се казва, че служители на фитосанитарните служби в региона са проследили за преминаването на пратката на казахстанска територия.

Leave a Comment